1980?1990 yılları arasında Bulgaristan'da ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okutulan tarih ders kitaplarında Türk ve Osmanlı algısı
The perception of the Turkish and Ottoman which was studied on history books at primary and secondary schools between 1980-1990 years in Bulgaria
  1. Tez No: 214570
  2. Yazar: NURSES YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSA TAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: The Turkish and Ottoman Image, The Enemy of Turkish, The Books of Bulgarian History
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı 1980?1990 yılları arasında Bulgaristan Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanıp okutulan ilk ve ortaöğretim tarih ders kitaplarında Osmanlı Devleti ve Türkler hakkındaki ifade, yaklaşım ve değerlendirmeleri belirleyebilmektir.Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında hızlı bir dağılma sürecine girmesi ile Osmanlı'dan bağımsızlık kazanan devletlerin kendi ulusal kimliklerini oluştururken kullandıkları en büyük yapıştırıcının ?Türk düşmanlığı? olduğunu bilmekteyiz. Çalışmada bu önemli noktadan hareketle Bulgaristan eğitim sistemi içerisinde kullanılan ilk ve orta öğretim ders kitaplarında yer alan Osmanlı Devleti ve Türkler hakkındaki yaklaşımlar, değerlendirmeler incelenmiştir.Bu araştırmada Bulgaristan'da 1985 yılında basılan 5. sınıf ve 1981 yılında basılan 9.sınıf tarih ders kitapları Türkçeye tercüme edilmiştir. Bu tercümede Bulgarca-Türkçe Sözlükten yararlanılmıştır. Bu kitaplarda yer alan ifade ve bilgiler ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca bu ifade ve bilgilerin Osmanlı tarihi bağlamında objektifliği de sorgulanmıştır.Anahtar Kelimeler; Türk ve Osmanlı İmajı, Türk Düşmanlığı, Bulgaristan Tarih Ders Kitapları
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the statements, approaches and evaluations about Ottoman Empire and Turks in the primary and secondary school history textbooks prepared and instructed by Bulgarian Ministry of Education through the years 1980-1990.We all have known the most important adhesive that the countries -which separated from Ottoman Empire in late 1800s and early 1900s when the Empire had been getting through a disintegration process- used was ?Antagonism towards Turks? when they were building their own national identities. Stemming from this important point, in this study; approaches and evaluations about Ottoman Empire and Turks have been examined in the primary and secondary school history textbooks used in the Bulgarian Education System.In the research, a fifth graders textbook printed in 1985 and a ninth graders textbook printed in 1981 both in Bulgaria are going to be translated into Turkish. In the translation process a Turkish-Bulgarian dictionary was benefited. Evaluations were made about the statements and information situated in these books. It was also questioned these statements and information?s objectivity of Ottoman history.