Andırın ilçe merkezinin beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and ekonomic geography of Andirin district central
- Tez No: 214574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TIRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Andırın, Şehir, Fonksiyon, Nüfus, Yerleşme, Ekonomi, Gelişim, Hizmet, Ticaret, Turizm
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Andırın, Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde, Kahramanmaraş ilinin batısında yer alır. İlçe nüfusu, 1927 yılından günümüze kadar hiçbir dönemde azalma göstermemiştir. Nüfus; 1940-1950, 1955-1965, 1970-1980 ve 1985-1990 yılları arasındaki dönemlerde hızlı, arada kalan yıllarda ise yavaş bir şekilde artış göstermiştir. Kendi köylerinden ilçe merkezine yönelik göçler ile, daha iyi iş imkanı bulmak için büyük şehirlere yapılan göçler nüfusun değişimi üzerinde etkili olmuş en önemli faktörlerdir.Andırın 1927'den günümüze kadar ilçe statüsüne sahip bir idare merkezidir. Andırın, bir tarım kasabasından ziyade şehirsel fonksiyonları çeşitlenmiş ve hizmet sektörü eskiden beri güçlü olan ve daha da gelişerek günümüzde ağırlıklı fonksiyonu hizmet olan küçük bir şehir durumuna gelmiştir.Andırın'ın, Çukurova gibi yerleşme koşullarının son derece elverişli olduğu bir alan ile İç Anadolu arasında ulaşımı sağlayan eski bir kervan yolu üzerinde yer alması eski bir yerleşme alanı olmasını sağlamıştır. Ayrıca Andırın, Doğu Çukurova'da yaşayan ve yaz mevsiminde sıcaklardan bunalan insanların rekreasyonel faaliyetleri için bir yayladır. Andırın yaz mevsiminde sayıları binleri bulan bu yaylacılara ev sahipliği yapmaktadır.Andırın'da nüfusun artmasıyla birlikte şehirsel fonksiyonlarda gelişmeler olmuştur. İlçede tarım ve sanayi sektörü hizmet sektörüne göre çok zayıf kalmaktadır. İlçede orman ürünlerine dayalı sanayi yatırımları yapılması ve rekreasyonel faaliyetler açısından yörenin tanıtımı yapılarak mevcut potansiyelin artırılması şehirsel kimliği kuvvetlendirecektir.
Özet (Çeviri)
The county of Andırın is located in Adana a part of Mediterranean Region and in to the west of Kahramanmaraş city. The population of the county has never decreased since 1927. While the population increased quickly between 1940 and 1950, 1955 and 1965, 1970 and 1980, 1985 and 1990. It decreased slowly in the other times. The most important factors on population increase are the immigration from the surrounding villages to town and to big cities in order to get beter jobs ana living standart.Andırın which has a county statu is a management centre until 1927. Andırın has became a small city having mainly a service sector rather than an agricultural town as a result of the development of the variation of urban functions, especially in service sector ever since.The location of Andırın which is fairly convenient for urban and agricultural life Çukurova and which is also on an old caravan route supplies the connection with central Anatolia caused it to be settled down area, furthermore, Andırın is a plato for people who live in the east of Çukurova and who are depressed from hot weather in summers. Andırın is also a host for thousands people who live in platos in summers.With the increase in population, the urban functions have also developed in Andırın. The agricultural and industry sector have became weaker according to service sector. The urban identity will become stronger provided that more investments are done in industry will based on forest products in the city having mainly sevice sector.