Lise öğrencilerinin atılganlık düzeyine sporun etkisi
the effect of sport on high school students? assertiveness level,
- Tez No: 214858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LATİF AYDOS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atılganlık düzeyi, Beden eğitimi ve spor, eğitim, ergenlik, okul, Assertiveness level, Physical education and sports, adolescence, school
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma, lise öğrencilerinin atılganlık seviyesine sporun etkisini belirlemek, demografik özelliklerinin atılganlık düzeyi ile bir ilişkisinin olup olmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır..Bu araştırmanın örneklemi 2006-2007 yılında Ankara ilinde merkez ilçelerde bulunan Normal Lise, Meslek Lisesi, Anadolu ve Fen Lisesi ve Özel Liselerde eğitimlerine devam etmekte olan toplam 243.233 Hazırlık, Birinci Sınıf, İkinci Sınıf ve Üçüncü Sınıf öğrencileri arasından seçkisiz yöntemle seçilmiş toplam 1089 öğrenciyi oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin 758'ini (% 69.4) erkek, 334'ünü ise (% 30.6) kız öğrenciler oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğrencilerin atılganlık düzeylerini belirlemek için Rathus (1973) tarafından hazırlanmış olan ?Rathus Atılganlı Envanteri? ve liseli öğrencilerin demografik özelliklerini anlamaya yönelik olarak hazırlanan 17 sorulu anket kullanılmıştır. Planlanan anket formunun birinci bölümünde katılımcıların demografik özelliklerini anlamaya yönelik 17 soru, ikinci bölümünde ise 30 maddeden oluşan Rathus Atılganlık Envanteri bulunmaktadır.1.089 öğrenciden elde edilen veriler SPSS 11,5 istatistik paket programından yararlanılarak gerekli analizler yapılmıştır. Elde edilen veriler araştırmanın niteliğine uygun olarak bulgular bölümünde sunulmuş, tartışma ve yorum bölümünde ise tartışılıp yorumlanmıştır.Verilerin analizinde frekans, ortalama ve standart sapma puanlarına betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak bakılmıştır. Ayrıca, ikili gruplarda bağımsız t- testi kullanılmış, ikiden fazla gruplarda tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) uygulanmıştır. Tek yönlü varyans analizinde gruplar arasında ortaya çıkan farkı değerlendirmek için Bonferroni çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında ilişki olup olmadığı ise Pearson Momentler Çarpımı kolerasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizlerde p < 0.05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır.Araştırmanın sonucunda,1. Lise öğrencilerinin % 61.6'sı (670'i) atılgan davranış biçimine sahipken, , %38.4'ü (417'sı) atılgan davranış biçimine sahip olmadıkları bulunmuştur.2. Lise öğrencilerinin atılganlık düzeyinde lisanslı olarak spor yapıp yapmadıklarına bağlı olarak anlamlı bir farklılık olmadığı; takım sporun yapanların atılganlık düzeyi puanlarının bireysel spor yapanlara göre yüksek olduğu; spor yapma süreleri ve sportif müsabakalara düzenli olarak katılıp katılmama ile atılganlık düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı bulunmuştur.3. Lise öğrencilerinin atılganlık düzeyinde yaşa, kardeş sayısına, annenin ve babanın mesleğine bağlı olarak istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken; cinsiyet, devam ettikleri sınıf, devam ettikleri okul, gelir düzeyi, annenin eğitim düzeyi, babanın eğitim düzeyi, boy ve kilo değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to identify the effect of sport on high school students? assertiveness level, and to find out the relationship among some demographic variables and assertiveness level.The sample of the present study constituted 1089 students non randomly selected from 243.233 Prep school, first grade, second grade and third grade students who were enrolled in Regular High school, Vocational School, Anatolian and Science High School, and private High School in the central district of Ankara in 2006-2007 Academic Year. Of all the students participated in the study, 758 (69.4%) were male and 334 (30.6%) were female students.Data collection instrument used in the study was Rathus Assertiveness Inventory developed by Rathus (1973). Moreover, demographic information was obtained by using a questionnaire including 17 questions regarding the demographic variables of the participants. Data collection instrument was prepared as 17 questions for the first part, and 30 items Rathus Assertiveness Inventory for the second part.The data gathered from 1089 students was analyzed by using SPSS PC statistics program. Findings revealed from the analysis were presented in the Findings part of the thesis and interpreted and discussed in the discussion part.Throughout the analyses of the data, descriptive statistics was used to get the frequencies, means and standard deviations of the data. Moreover, independent sample t-test and one way Analysis of Variance (ANOVA) were used according to the number of categories. Pairwise differences were obtained by using Bonferroni multiple comparison tests. In addition, Pearson Products Moment Correlation was used to reveal the relationship between dependent and independent variables. P < 0.05 significance level was taken into consideration to identify the significance of the analyses.Results of the study revealed that1. 61.6 % (670) of the high school students have had assertiveness behavior style, while 38.4 % (417) of them do not have this style.2. There is no significant difference on the assertiveness levels of the high school students regarding their becoming active athletes. Students doing team sports have had higher assertiveness scores than the students doing individual sports. However, any significant differences were found on the assertiveness levels of the students regarding their duration of doing sports and participating regularly in sportive activities.3. While any significant differences were found on the assertiveness levels of the students in terms of their ages, number of siblings, mother?s and father?s occupations; significant differences were revealed on the assertiveness levels regarding students gender, grades, school types, socio economic status, education levels of the mother, education levels of the father, height and weight.