Üstün zekalı ve normal çocuklarda yönetsel fonksiyonlar:Londra kulesi testi
Executive functions of gifted and average children: Test of tower of London
  1. Tez No: 215005
  2. Yazar: MARİLENA ZİNOVİA LEANA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVTAP CİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Zekâlı Çocuklar, Yönetsel Fonksiyonlar, ProblemÇözme Becerisi, Planlama Becerisi, Londra Kulesi Testi, Gifted Children, Executive Functions, Problem Solving Ability, Planning Ability, Tower of London Test (TOL)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, zekâ düzeyleri ve aldıkları eğitim türüne göre oluşturulanüç farklı grup, yönetsel fonksiyonlardan planlama becerisi açısındankarşılaştırılmıştır.Araştırmaya tam günlük heterojen eğitim gruplarının uygulandığı T.C.Beyazıt İlköğretim Okulu'nun 2. sınıf düzeyindeki 30 üstün, 22 normal öğrenci venormal eğitimin uygulandığı T.C. Reşit Paşa İlköğretim Okulu'nun 2. sınıfdüzeyindeki 36 normal öğrenci olmak üzere toplam 93 öğrenci katılmıştır.Çalışmaya katılan öğrencilerin zekâ bölümlerini belirlemek üzere Raven'ınStandart Progresif Matrisler Testi (RSPMT), yönetsel planlama becerilerinisaptamak üzere Londra Kulesi Testi (LKTDX) ve bazı demografik özellikler hakkındabilgi toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formukullanılmıştır. Araştırmada verilerin çözümü ve yorumu için Jonckheere-Terpstratesti, Kruskall Wallis H testi, ileri istatistikler için Mann ? Whitney U testi ve tek yönlüvaryans analizi (One ? Way ANOVA) istatistik işlemleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, T.C. Beyazıt İlköğretim Okulu'nda okuyan üstünzekâlı öğrenciler ile T.C. Reşit Paşa İlköğretim Okulu'nda okuyan öğrenciler (normaleğitim alan normal öğrenciler ? NormalNEA.) arasında Londra Kulesi TestiDXölçümlerinden toplam doğru sayısı, toplam hamle sayısı, toplam yürütme zamanı vekural ihlâli puanları arasında anlamlı fark saptanmıştır. Bunun yanı sıra, üstün zekâlıöğrenciler ve T.C. Beyazıt İlköğretim Okulu'nda okuyan üstünlerle eğitim alannormal öğrenciler (NormalÜEA) arasında sadece toplam yürütme zamanı ve toplamsüre puanları bakımından anlamlı fark bulunmuştur. NormalÜEA ve NormalNEAöğrenciler arasında ise toplam başlama zamanı puanı bakımından fark saptanmıştır.Üstün öğrencilerin her ne kadar gelişmiş zihinsel kapasiteye sahip olsalarda, problem çözme ve özellikle planlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimprogramlarının hazırlanması gerektiği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores performance of gifted children and average on anexecutive planning test, the Tower of LondonDX, (TOLDX).The subjects were 35 gifted and 22 average students attending adifferentiated program at Beyazıt Primary School and 36 average studentsattending a regular program at Büyük Reşit Paşa Primary School.The students were administered the Raven?s Standard ProgressiveMatrices Test to determine their IQ scores, the TOLDX to determine their executiveplanning abilities. The data were analyzed by using Jonckheere-Terpstra test,Kruskall Wallis H test, Mann ? Whithney U test and one way ANOVA.The study showed that there were significant differences between the giftedstudents from Beyazıt Primary School and the average students from Buyuk ReşitPaşa Primary School on the total correct score, the total move score, the totalexecution time and the total rule violation score of the measures of TOLDX. On theother hand, only significant differences between the gifted students and the averagestudents from Beyazıt Primary School were on the total execution time score andand the total time score. In addition there were significant differences between thetwo average groups only on the total initiation time score.It was discussed that, although gifted students have higher mental abilitiesthan average students, they need differentiated educational programs to developtheir executive problem solving and planning abilities.