Kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin öğretimin uyarlanmasına ilişkin yaptıkları çalışmaların belirlenmesi
Determining the views of the teachers about the adaptations used in inclusive classrooms
  1. Tez No: 215675
  2. Yazar: MURAT VURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretimsel uyarlama, kaynaştırma sınıfı, kaynaştırma sınıfı öğretmeni, Adaptation, inclusive classroom, inclusive classroom teacher
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı, kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin öğretimin uyarlanmasına ilişkin yaptıkları çalışmaların belirlenmesidir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Erzurum ili merkez ilköğretim okullarında 2006-2007 eğitim öğretim yılında görev yapan kaynaştırma sınıfı öğretmenleri, örneklemini ise Erzurum ilindeki sekiz ilköğretim okulunda görev yapmakta olan on sekiz kaynaştırma sınıfı öğretmeni oluşturmaktadır. Kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin öğretimin uyarlanmasına ilişkin yaptıklarını belirlemek amacı ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış ve görüşme sırasında önceden hazırlanmış on bir soru sorulmuştur. Verilerin toplanmasında nitel veri toplama yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma bulgularına göre; kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin öğretim ortamının düzenlenmesinde sıra düzenine dikkat ettikleri fakat diğer ortam düzenlemelerine yer vermedikleri, amaç uyarlamalarında ise basitleştirmeler yapma, temel amaçları alma, seviyeye uygun amaçlar ve ek amaçlar belirleme çalışmalarını yaptıkları fakat bunlara dair bir planlamanın olmadığı görülmüştür.Kullandıkları yöntemlerin ise soru cevap, dramatizasyon ve demonstrasyon üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Yöntemlerde yapılan uyarlamaların daha çok kaynaştırma öğrencisinin etkinlik çalışmalarında ve soru-cevap yönteminde olduğu tespit edilmiştir.Materyallerde ise kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin çoğunun uyarlama yapmadığı görülmektedir.İçeriğin hazırlanmasında ve sunumunda uyarlama yaptıklarını belirtmelerine rağmen hazırlık yapılmadan uygulama esnasında yapılmaya çalışıldığı ve sınırlı kaldığı tespit edilmiştir.Kaynaştırma sınıfı öğretmenleri sözlü sınav, test ve gözlem ölçme değerlendirme tekniklerini daha çok kullanmışlardır. Kullandıkları ölçme ve değerlendirme tekniklerinden sözlü sınav ve performans ödevlerinde, uyarlama çalışmalarına daha fazla yer verdikleri görülmektedir.Öğretimin uyarlanmasında karşılaşılan zorluklara ilişkin ise çoğu kaynaştırma sınıfı öğretmeni zamanın yeterli olmadığını, öğretimsel uyarlama konusunda bilgi eksiklerinin olduğunu, destek alamadıklarını, sınıf mevcutlarının fazla olduğunu belirtmişlerdir.Kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin çoğunun okul yönetiminden, milli eğitim müdürlüğünden, rehberlik araştırma merkezinden ve ailelerden destek alamadıkları görülmektedir.Kaynaştırma sınıfı öğretmenleri konuya ilişkin olarak sınıf öğretmenlerine bu konuda hizmet içi eğitim verilmesini, kendilerine destek verilmesini, kaynaştırma uygulamalarını benimsemediklerini, bu konuda bilgisiz olduklarını, destek hizmetlerin verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca ailelerin eğitilmesi, okul yönetiminin, müfettişlerin bu konuda bilgi sahibi olmaları gerektiği, üniversitelerde kaynaştırma ile ilgili bilgi verilmesi, her okulun rehber öğretmenin olması yönünde görüş bildirmişlerdir.Araştırma sonucunda kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin öğretimsel uyarlama konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve yaptıkları bazı öğretimsel uyarlamaların ise sınırlı kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The goal of the study is to determine the views of the teachers about the adaptations used in inclusive classrooms. Qualitative research techniques have been used in this study. The scope of the study consists of primary school teachers in Erzurum and sampling includes 18 teachers who have been working in inclusive classrooms in 8 of the primary schools. 11 questions were prepared in order to determine the teachers? applications about the adaptation of the instructions. The data was gathered by the help of semi-constructivist interview technique. The data was analyzed according to content method.As a result of the analysis, inclusive classroom teachers have stated that they had used some adaptations in the sense of designing the learning environment and teaching goals. However, it was seen that inclusive classroom teachers only make desk situation designs about learning environment and they weren?t make plans about the goals.According to the gathered information, it can be stated that teachers have focused on question-answer, drama and demonstration. Their adaptations were generally about activity and question- answer process.Most of the inclusive classroom teachers haven?t used any adaptations within the framework of material.Although they stated that they had used some adaptation techniques during the preparation and presentation of the process, they tried to use some adaptation techniques at the time of practice.Inclusive classroom teachers used observation techniques, oral and test examination. It was observed that they used adaptation techniques with the oral examination and performance tasks.Their complaints about the adaptation of the instruction were about having limited time, insufficient information, and crowded classrooms and lacking of support.In the light of the data, it is seen that inclusive classroom teachers haven?t been supported by their directors, directorate of education, central of research guidance and parents.Teachers have stated the necessarily of in-service training for classroom teachers. Furthermore, they wanted to be encouraged and trained about the subject. They also, suggested that parents be trained and school directors and inspectors have information about the subject. According to their views, university students should be informed about inclusive classrooms and all of the schools should have a guide teacher.At the end of the study, it is concluded that, inclusive classroom teachers do not have sufficient information about instructional adaptation, some of their adaptations are limited and they haven?t got instructional adaptation plan.