The effect of the paraphrasing strategy ınstruction in reading skills I course in an elt department in Turkey on students' reading comprehension skills
Türkiye'de bir yabanci diller eğitimi bölümünde okuma becerileri I dersinde gerçekleştirilen açımlama stratejisi öğretiminin öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerine etkisi
  1. Tez No: 215683
  2. Yazar: İHSAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAYRAM BIÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açımlama stratejisi, okudugunu anlama, ögretim, Yabancı Diller Egitimi, Paraphrasing Strategy, Reading Comprehension, Instruction, English Language Teaching (ELT)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalısmada deney grubuna açımlama stratejisini ögretmek, bu ögretimin okuma becerileri dersindeki ögrencilerin okudugunu anlama becerileri üstündeki etkisini ölçmek ve verilen ögretimin etkililigini degerlendirmek hedeflenmistir. Çalısma Abant zzet Baysal Üniversitesi, Yabancı Diller Egitimi Bölümü'nde gerçeklestirilmistir. Çalısmaya 62 I. sınıf ögrencisi katılmıstır. Gerek deney grubu gerekse de kontrol grubu 31 kisiden olusmustur. Gruplara ilk olarak aralarında denklik olup olmadıgını saptamak amacıyla bir Okudugunu Anlama Testi, bir Kelime Testi, bir Dilbilgisi Testi ile bir Açımlama Testi verilmistir. Strateji ögretimi 6 hafta sürmüstür. Son asamada her iki grup da Okudugunu Anlama Testi ile Açımlama Testini sontest olarak tekrar almıslardır. Ek olarak gruplara ayrı bir Açımlama Testi daha verilmistir. Sonuçlar deney grubunun açımlama stratejisini kullanmayı ögrendigini ve Açımlama Testinde (Ek olarak verilen açımlama testinde) kontrol grubundan daha yüksek bir puan aldıgını ortaya koymustur. Ancak, gruplar arasında okudugunu anlama becerileri açısından anlamlı bir faklılılık ortaya konamamıstır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to instruct the experimental group in the paraphrasing strategy and to measure the effects of the instruction in the reading courses on the students? reading comprehension skills as well as to evaluate the effectiveness of the paraphrasing strategy. The study was conducted at the Department of Foreign Languages Education, Abant Izzet Baysal University, Turkey. The participants were 62 first-year students. The experimental and the control groups both consisted of 31 students. In the first phase, a Reading Comprehension Test, a Vocabulary Test, a Grammar Test and a Paraphrasing Test were administered to the groups to determine the equivalence. The instruction was implemented for 6 weeks. In the last phase, both groups took the Paraphrasing Test and the Reading Comprehension Test as posttests as well as the Specific Paraphrasing Test. According to the results, the experimental group learned how to use the strategy and outperformed the control group on the Paraphrasing Test (in the Specific Paraphrasing Test). Yet, there was no significant difference between the groups with respect to reading comprehension skills.