İlköğretim birinci kademe İngilizce programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the English programme for primary education according to teachers' opinions
  1. Tez No: 215684
  2. Yazar: ÖZNUR ERBİLEN SAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Programı, İlköğretim, Öğretmen Görüşleri, Değerlendirme, English Programme, Primary Education, Teachers? Opinions, Evaluation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırma; İlköğretim I. Kademe İngilizce Programının Öğretmen Görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Bu amaçla, Bolu İli ve İlçelerindeki bazı İlköğretim Okullarında İngilizce derslerine giren 50 öğretmen random (tesadüfi) ile seçilmiştir.Programın uygulanabilirliğini incelemek amacı ile, öğretmenlere 40 sorudan oluşan bir anket dağıtılmıştır.Anket; bir programda olması gereken kazanım, içerik, eğitim durumları ve değerlendirme bölümlerini kapsamaktadır.Öğretmenlere programın kazanımları ile ilgili 14, içeriği ile ilgili 16, eğitim durumları ile ilgili 6 ve değerlendirmesi ile ilgili de 4 soru sorulmuştur.Öğretmenlerden beş'li likert (5'ten 1'e) ile hazırlanmış ankete cevap vermeleri istenmiştir.Anket sonuçları, öncelikle frekanslar ve yüzdeliklere bakılarak genel anlamıyla yorumlanmıştır.Daha sonra, öğretmenlerin cinsiyetleri, mesleki kıdemleri ve mezuniyetleri göz önünde bulundurulmuştur. Chi-Square tekniği kullanılarak, bu gruplar arasında programa ilişkin herhangi bir anlamlı farklılık olup olmadığı incelenmiştir.Araştırmanın sonunda; ankete katılan öğretmenlerin programın uygulanabilirliği hakkında genel anlamıyla olumlu görüşlere sahip oldukları anlaşılmıştır.Cinsiyet, mesleki kıdem ve mezuniyet durumlarının sonuçlarından ise; sadece bazı öğelerde anlamlı farklılıklar ortaya çıktığı saptanmıştır.Kazanımlar ile ilgili olan 53. 61. ve 82. tablolarda cinsiyet, kıdem ve mezuniyet açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.İçerik ile ilgili olan 119. ve 131. tablolarda kıdem ve mezuniyet açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.Eğitim Durumları ile ilgili olan 141. ve 153. tablolarda cinsiyet ve mezuniyet açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.Değerlendirme ile ilgili olan 158. 159. ve 165. tablolarda ise kıdem ve mezuniyet açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been made to determine teachers? opinions about English Programme for primary education.For that reason 50 participants of the study has been chosen who teach Englih by using random in some primary schools in Bolu and its towns.To examine the programme?s applicability, the questionnaire which contains 40 questions, was distributed to teachers.The questionnaire contains , goals , content, learning situations and evaluation dimensions which must be in a programme. For programme?s goals 14, for content 16, for learning situations 6 and for evaluations 4 questions were asked to teachers.Teachers were asked to answer the questionnaire by using Likert type (from 5 to 1).At first the questionnaire results was explained in general by considering frequency and percentage.Then teachers sexuality, job experiences and graduation were considered. By using Chi-square technic, to determine whether there is a difference related to programme dimensions between the groups was examined.At the end of this research the teachers who participated to questionnaire think positive about the programme and its applicability has been understood.As for sexuality, job experience,and graduation results; there was a significant difference some of the elements has been determined.Significant differences about sexuality, job experience, and graduation have been found between the groups in the tables of 53rd 61st and 82nd with goals.Significant differences about job experience and graduation have been found between the groups in the tables of 119th and 131st with content.Significant differences about sexuality and job experience have been found between the groups in the tables of 141st and 153rd with learning situations.Significant differences about job experience and graduation have been found between the groups in the tables of 158th, 159th and 165th with evaluation.