Yabancı dil öğreniminin bireylerin sosyal yaşamına etkisi: Isparta'da öğretmenler üzerine bir araştırma
The effects of foreign language learning on individuals' social lives: a research among teachers in Isparta
- Tez No: 215687
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN SİTEMBÖLÜKBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğrenimi, sosyal yaşam, Learning of foreign language, social life
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bilgi teknolojilerinin hızla gelişmesi bugün dünyanın her köşesine bilginin kolaylıkla ulaşmasını sağlamaktadır. Küresel gelişme toplumları etkileyerek, bilgi ve kültür aktarımını hızlandırmaktadır. Gelişen dünyada uluslararası iletişimi ve ilişkileri geliştirmek, bu rekabet ortamında gelişen teknoloji ve ticaretin dışında kalmamak için mutlaka dünyaya açılmak zorunludur. Bunun için her bireyin en az bir yabancı dil öğrenmesi gerekir. Ancak bu yabancı dili geliştirirken, kendi dilinin kültürel değerlerini de kaybetmemesi önem taşımaktadır. Bugün Türk eğitim sisteminde okullarda gençlerimize bir ya da daha fazla yabancı dil öğretilmektedir. Osmanlı devletinde Tanzimat döneminde dış ticaretin gelişmesiyle birlikte yabancı dil öğrenme gerekliliği de ortaya çıkmıştır. Tanzimat döneminde resmi okullarda Fransızca öğrenimi başlatılmış, daha sonra Almanca'ya ilgi gösterilmeye başlanmıştır. Bu dönemde devlet tarafından ve gayrimüslim halk tarafından yabancı dilde eğitim veren okullar açılmaya başlanmıştır. Cumhuriyet döneminde bu okullar açılmaya devam edilmiştir. Günümüzde yabancı dil öğrenmenin gerekliliği artmış ve yabancı dilde eğitim veren okulların sayısı da çoğalmıştır. Türk eğitim sisteminde Anadolu Liseleri ve Süper Liseler adı altında okullar açılmıştır. Zamanla Süper Liseler de kapatılmış ve varlıklarını Anadolu Lisesi adı altında devam ettirmektedirler. Anadolu liselerindeki yabancı dil öğretim programı da değişmiş ve liselerin dört yıla çıkarılmasıyla yabancı dil öğretimi dört yıla yayılmıştır. Bu çalışmada yabancı dil öğrenen bireylerin gelişen dünyaya bakış açılarını ve yaşam tarzlarındaki değişikliği incelemeye çalıştık. Yabancı dil bilen bireylerin sosyal yaşamlarında ne gibi değişiklikler olduğu ve alışkanlıklarının değişip değişmediği sorularına cevap aranmıştır. Yabancı dil bilen ve bilmeyen bireyler arasındaki farklar ve yaşam biçimlerindeki değişiklikler bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of information technology enables reaching the knowledge easily to every part of the world. By affecting the societies, global development accelerates the transfer of knowledge and culture. It?s absolutely necessary to open up the world not to be out developing technology and trade and to improve international communication and relations. For this reason, each person needs to know at least one foreign language. But while improving this foreign language, he/she shouldn?t lose his/her own language?s cultural values. Today in our Turkish educational system, students are taught one or more foreign languages at schools. With the improvement in foreign trade at Tanzimat period in Ottoman Empire, the necessity of language learning has appeared. The learning of French language has been shown itself at Tanzimat period in Ottoman Empire. After that, people in Ottoman Empire have shown interest in German language. In this period many schools which gave education in foreign language were started to open by Ottoman government and non-Muslim people. These kinds of schools were lasted to open in the Republic period. Today the necessity of learning a foreign language and the number of that kind of schools have increased. In Turkish education system, schools have been opened in the name of Anatolian High Schools and Super High Schools. After than Super High Schools have been closed and changed into Anatolian High Schools. The education program of foreign language has been changed and spreaded into four years. In this study, we have tried to search the changes of people?s social lifes and their points of view to the world. We have tried to answer what kind of changes of people?s life who know a foreign language have been and have their habits changed. We have tried to find the differences in their social lifes between people who know a foreign language and who don?t know a foreign language.