Bulanık analitik hiyerarşik proses ve üniversite tercih sıralamasında uygulanması
Fuzzy analytic hierarchy process and its application of university preference ranking
- Tez No: 215700
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, İşletme, Mathematics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: AHP, Bulanık Mantık, Bulanık AHP, Tutarlılık Oranı, Üniversite Tercihi, AHP, Fuzzy Logic, Fuzzy AHP, Consistency Rate, University Preference
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışmasında, bulanık analitik hiyerarşik proses araştırılarak üniversite tercih sıralamasında uygulanması yapılmıştır. Ayrıca, uygulamada üç farklı metot (Chang, Liou-Wang, Kareli Ortalama) kullanılarak bunların karşılaştırmaları yapılmıştır.Chang'ın metodunda tutarlılık oranının hesaplanabilmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle çalışmada Chang'ın metodunun yanında Liou ve Wang'ın yöntemi de kullanılmış ve tutarlılık oranı hesaplanarak tutarlılık test edilebilmiştir. Ayrıca bu çalışmada Kareli Ortalama Yöntemi ismiyle yeni bir yöntem önerisi yapılmış ve bu yöntemle yapılan uygulama sonucunda bulunan tutarlılık oranının, Liou ve Wang'ın yöntemine göre bulunan değere çok yakın olduğu görülmüştür.Gerçek hayatın bulanık bir yapıya uygun olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, çok kriterli karar vermeyi gerektiren problemlerin çözümünde, analitik hiyerarşik proses yerine bulanık analitik hiyerarşik proses kullanmanın daha uygun olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, fuzzy analytic hierarchy process has been studied and an application of it in university preference rankings has been performed. Furthermore, three different methods (Chang, Liou-Wang, Quadratic Mean) in application were used and compared with each other.In Chang?s method, calculation of consistency rate was not applicable. Thus, beside the method, Liou-Wang?s method was also used in order to calculate and test the consistency rate. Also another method, quadratic mean method, has been introduced and the consistency rate values calculated via the method were found very similar to that of Liou-Wang?s method.The structure of daily life has rather fuzzy like. So, in problem solving with requirement of multicriterial decision making, fuzzy analytic hierarchy process can be thought rather appropriate than regular analytic hierarchy processes.