Müzakere yönetimi ve bir model denemesi
Negotiation management and a model
  1. Tez No: 215701
  2. Yazar: MURAT YUSUF UÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL MURAT ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müzakere, Müzakere Yönetimi, Kendini Yönetme Modeli, Oyun Teorisi, Sosyal Psikoloji Teorisi, Süreç Yönetimi Yaklaşımı, Negotiation, Negotiation Management, A Model of Yourself Management, Game Theory, Social Pyschology Theory, Process Management Approaching
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışma öncelikle iki konunun teorik boyutunun incelenmesini amaçlamıştır. Birincisi, kişisel ve kurumsal ilişkilerde tarafların, kaynakları optimum kullanarak, amaçlarına ulaşmasında temel müzakere ilke ve boyutlarının anlaşılmasını, ayrıntılı ön hazırlık ve sistematik planlamanın yapılmasını, uygun strateji ve taktiklerin seçilerek uygulanmasını içeren müzakere yönetim sürecinin incelenmesi; ikincisi 21. yüzyılda küreselleşmenin hızlı bir şekilde arttığı değişimler ve karmaşıklaşan müzakere ortamlarının sayısının yükselmesine paralel olarak, kişisel ve kurumsal amaçlara etkin ulaşılmasında müzakere eğitimi sürecinde izlenecek müzakere yönetim adımların neler olması gerektiğini belirleyen teorik bir model önerisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Temel araştırma olan bu çalışmada belgesel kaynak taraması yöntemi benimsenmiştir.Sonuç olarak; 1. İnsanların bilgi ve kabiliyetlerinden faydalanılarak, hem bireylerin ve organizasyonların gelişimi sağlanacak, hem de ulusal ve uluslar arası kabullenmelerde bu unsur güç haline gelerek tek bir yönde birleşerek isteklendirme ve kararlılık oluşturulması; 2. Aynı zamanda müzakere amaçlarının etkili ve etkin başarılmasında insan kaynakların değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sorumluluk ve sahiplenme duygusu oluşturulması müzakere yönetim yaklaşımının uygulanmasıyla elde edilecektir. Bu uygulamanın nasıl olacağı bir model önerisiyle belirtilmiştir. Müzakere yönetimle ilgili bu modele ?Teorik Bir Müzakere Yönetim (3KE-Y) Prizması Modeli adı verilmiştir. Bu model, oyun ve sosyal psikoloji yaklaşımlarının müzakere kavramını açıklamada kendi başlarına yeterli olmadığını, sürecin bütünsel olarak yönetilmesi üzerine odaklanmıştır. Müzakere süreci yönetimi, değişim/çatışma, mutabakat ve birlikte yaşama ile devam eden bir güç-alan analizi yöntemine, sistemli üç evre ile ulaşılabileceğini gösterir. Bu üç evreye 3KE-Y adı verilir. Bu üç evre: 1. Kendini (amacı yani ereği) Tanıma Evresi (1KE-Y); 2. Kendin (dost tarafın amacını yani ereğini) Tanı Evresi (2KE-Y); ve 3. Kendini (süreci bütün olarak kontrol etme) Yönetme Evresi (3KE-Y)dir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis firstly is to provide second theoretical subject. Fistly, the development of an understanding of what negetiation management process entails which using optimum resorces, win goals, negotiation prensips, planning, strategy and tactic in; secondly, in 21 th century of change and complex negotiation, to win goals negotiation careers education and taraining is what is steps a using suggestion model.This studyind is using on literature resources method.As a result of this studying, 1. to provide a maximum human resourses and organization development and international and national is usinga power this; 2. a negotiation management aproches is using on negotiation goals. This model provide which nagetiation management process because is enough game theory and social pyschology theory.This model is three steps. This call this concept ? A Theoretical Negotiation Management(3YE-M)? Pyramid Model?. This process is the first step is change/conflict: next consensus and finally living together in peace. This process management; 1. yourself(goals or energy) knowing steps(1YE-M); 2. yourself knowing to theirself (their and environment goals) 2YE-M; Yorself Management (3YE-M)