İşletmenin örgüt yapısının işgörenlerin örgütsel bağlılığına etkisine ilişkin bir araştırma
A research about the effect of organizational structure of a firm on the organizational commitment of its employees.
- Tez No: 215699
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Yapı, Teknoloji, Liderlik Tarzı ve Örgüt Kültürü, Organizational Commitment, Organizational Structure, Technology, Leadership Style and Organizational Culture
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Organizasyonlarda, ileri düzeyde örgütsel bağlılığın sağlanmasında, işgörenlerle örgütsel yapı, teknoloji, yönetim tarzı ve örgüt kültürü arasındaki uyumun önemli bir rolü vardır. Örgüt ile bireyin algılarının çelişmediği ve örgütsel yapı, teknoloji, yönetim tarzı ve örgüt kültürü ile işgörenler arasındaki yakınlık arttığı oranda çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri artacak ve işletmenin rekabet gücü yükselecektir.Malatya ilindeki bir belediye iktisadi teşekkülü olan ?Esenlik İmar İnşaat ve Ticaret Limitet Şirketi? bünyesinde faaliyet gösteren ve ilin ?en büyük hipermarketler zinciri? konumundaki zincir mağazalarda (hipermarketlerde) çalışanların örgütsel bağlılığın sağlanmasında, işgörenlerle örgütsel yapı, teknoloji, liderlik tarzı ve örgüt kültürü arasındaki uyum düzeyinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma tasarlanmıştır. Bu nedenle araştırmanın temel hipotezi; ?Araştırma kapsamındaki zincir mağazada (hipermarketlerde) çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgütsel yapı, teknoloji, liderlik tarzı ve örgüt kültürü arasında bir ilişki bulunduğu? şeklinde tasarlanmıştır. Tez çalışması kapsamında; ?Örgütsel Bağlılık Kavramının, Anlamı, Önemi ve İlişkili Olduğu Kavramlar?, ?Örgütsel Yapı Kavramı ve Örgütsel Yapıyı Belirleyen Unsurlar?, ?Örgütsel Yapının İşgörenlerin Örgütsel Bağlılığına Etkisi?,?Araştırma? ve ?sonuç ve öneriler? başlıklı beş bölüm yer almaktadır. Çalışmada; anket yöntemi ile toplanan veriler; frekans analizi ve Kanonik Korelâsyon Analizi ile çözümlenmiş; bulgular tablolar aracılığıyla sunulmuştur. Çalışmanın en önemli sonuçları; örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgütsel yapı, teknoloji, liderlik tarzı ve örgüt kültürü arasında bir ilişki bulunduğudur.
Özet (Çeviri)
In providing a high level of organizational commitment in the organizations, there is an important role of agreement between personal and, organizational structure, technology, managerial style and organizational culture. As far as there is no disagreement between the perceives of organization and individuals, and if proximity between personal and organizational structure, technology, managerial style and organizational culture increases, the organizational commitment of personal will raise and competitiveness of organizations will get higher.This study is designed with the aim of determining the level of agreement between personal and organizational structure, technology, managerial style and organizational culture, in providing the organizational commitment of personal working in chain stores (hypermarkets) operating within the Esenlik Company in the province of Malatya. To this end, the basic hypothesis of research is; ?in the chain stores (hypermarkets) under investigation there is a relationship between the level of organizational commitment of personal and organizational structure, technology, leadership style and organizational culture. In the context of this dissertation there are five chapters with the titles ? the concept of organizational commitment, its meaning, its importance, its relevance with other concepts?, ?the concept of organizational structure and components that determines organizational structure?, ?the effect of organizational structure to the organizational commitments of workers?, ?research? and ?conclusion and recommendations?. In the study, the data collected via questionnaires are analyzed by frequency analysis and canonical correlation analysis and findings are presented by suitable tables. The most important results of the study are; there are relationships between personal commitment and, organizational structure, technology, leadership style and organizational culture.