Gelişmekte olam ülkelerde doğrudan yabancı yatırımlar-ekonomik büyüme ilişkisi: Panel veri analizi
- Tez No: 215731
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN ABUK DUYGULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelişmekte Olan Ülkeler, Doğrudan YabancıYatırımlar, Ekonomik Büyüme, Panel Veri Analizi, Sabit Etkiler Modeli, RassalEtkiler Modeli, Within Etki, Between Etki, Panel Otokorelasyon, Değişen Varyans, Developing Countries, FDI, Economic Growth, Panel DataAnalysis, Fixed Effect Model, Random Effect Model, Within Effect, Between Effect, Panel Autocorrelation, Heteroscedasticity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
1980'lerdeki Liberalleşme akımı ile birlikte sermaye hareketliliği hızlı vegeniş çaplı bir büyüme göstermiştir. Bu dönemde doğrudan yabancı yatırımlargelişmekte olan ülkelere öncelikle bu ülkelerin sahip olduğu doğalkaynaklardan istifade etmek ve ucuz işgücünden faydalanmak için sonrasındada söz konusu ülkelerin pazar paylarını elde etmek için akmaya başlamıştır. Bugelişmelerin ardından günümüze kadar gelen süreçte doğrudan yabancıyatırımların ev sahibi ülkelerin ekonomik büyümelerine gerçek etkisi süreklitartışılmıştır. İktisat yazınında doğrudan yabancı yatırım akımları ve ekonomikbüyüme ilişkisine dair kesin bir fikir birliği olmamasına rağmen son yıllardagiderek artan görüş doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyümeye katkısıolduğunu göstermektedir.Bu tez panel veri analiz yöntemini kullanarak doğrudan yabancıyatırımların 102 gelişmekte olan ülkenin ekonomik büyümesine etkisiniaraştırmaktadır. 1990-2006 dönemi için yapılan uygulamalı analiz sonuçlarınagöre doğrudan yabancı yatırımların gelişmekte olan ülkelerin ekonomikbüyümeleri üzerinde pozitif etkisi söz konusudur.
Özet (Çeviri)
With the liberalization trend in 1980?s mobility of capital increasedrapidly and largely. Foreign direct investment (FDI) started to flow to thedeveloping countries firstly due to their natural sources and low rate of labor,then secondly due to their market shares. After these events, it was argued inthe past and still continues today what is the real impact of FDI on economicgrowth of host countries? Though there is no consensus on the relationshipbetween foreign direct investment flows and economic growth in the literature,a growing view in recent years shows that foreign direct investments havecontribution on economic growth.This dissertation examines the effect of FDI on economic growth in 102developing countries by using the panel data analysis. According to empiricalanalysis for the period 1990-2006 FDI inflows have positive effect on economicgrowth of developing countries.