Yeni dini akımlar bağlamında Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı örneği
The Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı example in the context of new religious currents
- Tez No: 215744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI ŞAH YASDIMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yeni Çağ, Mevlanacılık, Vedia Bülent Çorak, Bilgi Kitabı, Sembolizm, Onsekiz Bütünlük, New Age, Vedia Bülent Çorak, Mevlanacılar
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ülkemizde son zamanlarda adı sıklıkla duyulan yeni oluşumlardan birisi de Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı'dır. New Age akımları arasında dinsel kökenli bir yapılanma olarak değerlendirilen Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı her ne kadar Türkiye kaynaklı bir oluşum olsa da kendisi hakkında yeterli bir bilgi bulunmamaktadır. Biz bu alanda gördüğümüz eksikliği tamamlamaya katkı sağlayabilmek düşüncesiyle Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı üzerinde araştırma yapmaya karar verdik.Bu düşünce ile yaptığımız çalışmamızın giriş bölümünde öncelikle hipotezlerimizi ifade ettik. Müteakiben araştırmanın konusu, amacı, yöntemi, kapsamı, sınırlılıkları üzerinde durduk. Sonra çalışma süresince kullandığımız temel kaynaklar hakkında bilgi verdik. Daha sonra ?New Age? ya da Yeni Çağ? akımlarının ne olduğu, bu akımların ortak özellikleri, dayandıkları temel felsefi konuları ele aldık. Arkasından yeni dini akımların tanımlanması, sınıflandırılması, oluşumları, gelişimleri, genel özellikleri ve temel kavramlarından bahsettik. Bu bölümde son olarak dünyadaki yeni dini oluşumlardan bazı örnekler verdik ve Mevlanacılığın bunlarla ilişkisini araştırdık.Birinci bölümde Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı'nın ortaya çıkışı, tarihi gelişimi, teşkilat yapısı, misyon anlayışı, toplantıları, yayınları ve diğer faaliyetlerini gözden geçirdik.İkinci bölümde Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı'nın inanç esaslarına, ibadet anlayışlarına değindik. Ayrıca bu oluşumu bazı din ve inançlarla karşılaştırdık.Araştırmamızı değerlendirmemizin yer aldığı sonuç bölümü ile tamamladık.
Özet (Çeviri)
One of the new formations commonly heard of recently in our country is Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı. Although the Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı, which is considered as a structuring of religious basis among New Age currents, is a formation originated from Turkey, not enough information is available about it. Observing this absence, we decided to conduct a research on it, with the intention to contribute in addressing this deficit.In the introduction to our study we conducted with this thought, we first stated our hypotheses. Following that, we examined the subject, aim, scope and restrictions of the study, and then gave information about the basic resources used throughout the study. After that, we examined the ?New Age? currents and studied the common characteristics and the philosophical matters they are based on. Then we discussed the definitions, classifications, formations, developments, general characteristics and basic concepts of the new religious currents. Lastly, in this chapter, we gave some examples to the new religious formations among the world and examined their relation to the ideas and the ideology of the Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı Foundation.In the first chapter, we reviewed the emergence, historical development, organizational structure of the Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı, and its understanding of mission, meetings, publications and other activities.In the second chapter, we mentioned the faith basics of the Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı and its apprehension of worship. In addition to this, we compared this to some of the religions and beliefs. We concluded our study with the Conclusions chapter that includes our evaluations.