Indonesia's diplomatic endeavors toward the Palestine-Israel conflict after 7 October 2023
Endonezya'nın 7 Ekim 2023'ten sonra Filistin meselesine yönelik diplomatik çabaları
  1. Tez No: 919913
  2. Yazar: ANANDAM HAYUNDAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SARIASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin-İsrail Meselesi, Endonezya, Kimlik, Çok Kulvarlı Diplomasi, Sivil Toplum Kuruluşları, Palestine-Israel Conflict, Indonesia, Identity, Multi-Track Diplomacy, Non-Governmental Organization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışması, Endonezya'nın ulusal ve İslami kimliğinin dış politikasını nasıl etkilediğini, Filistin-İsrail meselesi özelinde ele almakta ve Endonezya'nın bu meseleye yönelik diplomatik çabalarının nasıl şekillendiğini sosyal inşacılık (konstrüktivizm) kuramı ve Çok Kulvarlı Diplomasi (Multi-Track Diplomacy) kavramsallaştırması bağlamında tartışmaya odaklanmaktadır. Betimleyici niteliksel yöntem, daha kapsamlı bir inceleme sağlamak amacıyla analitik bir yaklaşım olarak tercih edilmiştir. Çalışma, Endonezya'nın dış politikasının, Pancasila'nın değerleri ve ilkeleri ile 1945 Anayasası'ndan kök bulan ulusal kimliği ve Müslümanlar arasındaki dayanışma değerine dayanan İslami kimliği tarafından etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çalışma, Endonezya'nın Filistin'in mücadelesini ve bağımsızlığını destekleme konusundaki uluslararası diplomasi faaliyetlerinın yalnızca devlet düzeyindeki aktörlerini değil, aynı zamanda Muhemmediye gibi Sivil Toplum Kuruluşları dahil olmak üzere birçok başka aktörün katılımını da içerdiğine dikkat çekmektedir. Endonezya'nın siyasi kimliğinin oluşum süreci, bağımsızlık yolundaki çabalarla yakından ilişkilidir. Bu sureçte 17 Ağustos 1945'te bağımsızlığını ilan eden bir ülke olarak Endonezya, içeride çeşitli ideolojik görüşlerin rekabeti ve dışarıdan Hollanda'nın tekrar kontrol kurma girişimi gibi zorluklarla karşılaştı. Bu süreçte de, ülkenin çeşitli dini ve etnik gruplarını birleştirecek bir ideolojiye ihtiyacı vardı; bu da Pancasila denilen beş maddeli bir ilkeyle gerçekleştirildi. Pancasila, inanca dayalı adalet, insan hakları, ulusal birlik, temsil yoluyla demokrasi ve sosyal adalet ilkelerini kapsayan bir çerçeve sunar. Pancasila, Endonezya'nın hem iç politikada çok etnikli ve çok dinli yapısını dikkate alan birleştirici bir ideoloji olarak hem de dış politikada bağımsızlık ve tarafsızlığı ön plana çıkaran bir strateji izlemesini sağlar. Muhammad Hatta, 1948 yılında“İki Kaya Arasında Kürek Çekmek”başlıklı bir konuşma ile ülkenin“bağımsız ve aktif”dış politika prensibini ortaya koydu. Bu politika, Endonezya'nın herhangi bir uluslararası bloka dahil olmadan, çıkarlarını bağımsız bir şekilde koruma taahhütünü ifade eder. Anti-sömürgecilik, ulusal çıkarları koruma ve pragmatik bir yaklaşım bu politikanın temel taşları arasındadır. Bu dönemde, Endonezya hem çok kutuplu dünya düzeninde denge sağlamaya çalışırken, hem de içeride ulusal birliği güçlendirme çabalarına odaklanmıştır. Bu prensipler, hem iki tarihi hem de modern Endonezya dış politikasının temelini oluşturmuştur. 1947 yılında, Endonezya'nın Orta Doğu'daki diplomatik girişimleri sonucunda Mısır, Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan ve Yemen gibi ülkeler Endonezya'nın bağımsızlığını tanıdı. Bu diplomatik başarı, İslam kardeşliği bağları ile desteklendi. Endonezya delegasyonunun İslami dayanışma mesajları, çok sayıda Arap ülkesinden uluslararası destek alınmasında etkili oldu. Ancak, bu İslami dayanışma çalışmaları, Pancasila'ya dayanan laik devlet anlayışının önünü kesmemiştir. Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) döneminde (2004-2014), Endonezya'nın uluslararası arenadaki İslamî kimliği öne çıkardı. SBY, Endonezya'nın modernite, demokrasi ve İslam'ı birleştiren benzersiz bir model sunduğunu vurgulamak istedi. Özellikle 11 Eylül olayları sonrasında artan İslamofobiye'ye karşı, Endonezya, İslam'ın barışçı ve modern bir din olduğunu dünyaya göstermek amacıyla uluslararası platformlarda aktif bir rol oynadı. SBY döneminde, İslam'ın uluslararası imajını düzeltmek için şu stratejiler izlenmiştir: Barış ve Tolerans Mesajı: İslam'ı rahmet ve barış dini olarak tanıtma çalışmaları. Diyalog Platformları: Batı dünyası ve İslam coğrafyası arasında bir köprü olma rolü. Ulusal Kimlik ve Uluslararası Güçlendirme: Endonezya'nın demokratik ve çoğulcu yapısını vurgulayan diplomatik kampanyalar. Sonuç olarak, Endonezya'nın İslamî kimliği, uluslararası arenada ülkenin rolünü ve önemini arttıran bir unsur olmuştur. Ancak bu İslamî kimliği, Endonezya'nın devlet ideolojisi olarak Pancasila'da meydana gelen değişiklikleri etkilememektedir. Endonezya'nın Filistin'e verdiği destek, ilk Cumhurbaşkanı Soekarno dönemine kadar uzanmaktadır. Soekarno, bağımsızlık hakkının tüm ulusların doğal hakkı olduğunu vurgulayarak, Filistin'in özgürleşmesi için dayanışma gösterdi. Bu destek, Asya-Afrika Konferansı (1955) gibi platformlarda dile getirildi ve günümüzde de devam etmektedir. Filistin meselesine yönelik politikaların kaynağı üzerine farklı görüşler mevcuttur. Bazı araştırmacılar bu politikaların İslami dayanışma temelli olduğunu belirtirken, diğerleri ulusal çıkarları ve anayasal değerleri temel aldığını savunmaktadır. Endonezya'nın Filistin'e desteği, çeşitli biçimlerde devam etmektedir: 1. Siyasi Destek: Endonezya, Filistin'in özgürlüğünü savunma konusunda uluslararası platformlarda aktif bir tutum sergilemektedir. Bu durum, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumlarda Filistin yanlısı kararları desteklemekte açık bir şekilde görülmektedir. 2. Ekonomik ve İnsanî Yardım: Endonezya, Gazze şeridindeki insani krizi hafifletmek için düzenli olarak yardım kampanyaları düzenlemektedir. Son dönemde toplam 30 milyar rupiah değerinde tıbbî malzeme, gıda ve temel ihtiyaç yardımı Filistin'e ulaştırılmıştır. 3. Diplomatik Girişimler: Endonezya, İslam İşbirliği Teşikilatı (İİT) gibi örgütlerle eşgüdüm halinde çalışmakta, ülkeler ararası diyalog ve barış çağrıları yapmaktadır. 4. Kamuoyu ve Sivil Toplum Katılımı: İslamî organizasyonlar, özellikle Muhemmediye ve Nahdatul Ulama, Filistin yanlısı kamuoyu oluşturmak ve sivil yardım faaliyetleri düzenlemek konusunda aktif rol oynamaktadır. Endonezya'nın Filistin politikası, hem anayasal değerlerden hem de İslam'ın dayanışma ilkelerinden etkilenerek şekillenmektedir. Bu strateji, hem ulusal hem de uluslararası çıkarları dengeleme amacı taşımaktadır. Gazze meselesinın artışıyla Endonezya, barışı teşvik etmek ve insani yardımları sağlamak için aktif diplomasi yürütmüştür. Şu adımlar atılmıştır: 1. Uluslararası Örgütlerle İşbirliği: ASEAN-Körfez Ülkeleri Zirvesi ve BM toplantıları gibi platformlarda Filistin'e destek vurgulanmıştır. 2. İslam İşbirliği Teşikilatı ile Eşgüdüm: İİT toplantılarında Filistin'in haklarını savunma çağrısı yapılmıştır. 3. Bilateral Diplomasi: Örneğin, Endonezya ile Yeni Zelanda ve Ürdün arasında Filistin meselesine dair ortak görüşler dile getirilmiştir. 4. İnsani Yardımlar: 2024 yılına kadar toplam 30 milyar rupiah değerinde insani yardım yapılmış, gıda, tıbbi malzeme ve temel ihtiyaçlar Gazze'ye ulaştırılmıştır. Endonezya'nın en etkili İslamî organizasyonlarından Muhemmediye, Filistin davasını desteklemek için çeşitli girişimlerde bulunmuş, insani yardım kampanyaları düzenlemiş ve çatışmanın sona ermesi için diplomasiye katılım sağlamıştır. Muhemmediye, yalnızca inanç (akide) alanında değil, aynı zamanda insan ilişkileri (muamelat) alanında da davet (tebliğ) faaliyetleri yürüterek gerçek İslam'ı tanıtmayı amaçlamaktadır. Wasatiyye'ye (orta yol) dayalı, ilerici bir İslami yönelimle ve iyiliği emretme, kötülükten sakındırma (amar ma'ruf nahi munkar) ruhuyla hareket eden Muhemmediye, eğitim, sağlık ve hayırseverlik faaliyetleri gibi alanlarda davet çalışmalarını geliştirmektedir. Muhemmediye'nin uluslararasılaşma çabaları, bu kuruluşun davet mücadelesinin bir parçası olarak dünya Müslümanlarına fayda sağlamakta ve Filistin'e verdiği desteği sürdürme çabalarında kendini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on discussing how national and Islamic identity affects the foreign policy of Indonesia, especially in addressing the Palestinian-Israeli conflict, and how Indonesia's diplomatic efforts toward the conflict. The constructivist approach and the Multi-Track Diplomacy concept are applied as tools to explain the questions in this thesis research. The results of this study found that the national identity of Indonesia rooted in the values and principles of Pancasila and the 1945 Constitution, as well as Islamic identity rooted in the value of solidarity with fellow Muslims, influenced Indonesia's foreign policy to continue to be committed to supporting the struggle and independence of Palestine. In addition, Indonesia's diplomacy in the international world as a form of its commitment to Palestine is not only followed by state actors, but also the involvement of many other actors, one of which is Non-Governmental Organizations such as Muhammadiyah.