Eşanlı denklem modeli ile VAR modelinin öngörü başarısı açısından karşılaştırılması: Türkiye örneği
Comparing the simultaneous equation model and VAR model in point of forecasting success: A model of Turkish economy
- Tez No: 215745
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. VEDAT PAZARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Eşanlı Denklem Modeli, VAR Modeli, Öngörü, Türkiye Ekonomisi, Krizler, İstikrar Programları, Simultaneous Equation Model, VAR Model, Forecasting, Turkish Economy, Crises, Stabilization Programs
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Türkiye ekonomisi, Cumhuriyet Tarihi boyunca, on beş ekonomik kriz ile sarsılmıştır. Bu krizleri aşmak amacıyla bir çok istikrar politikası oluşturulmuş ve istikrar programları çerçevesinde alınan kararlar Türkiye ekonomisi için uygulanmaya çalışılmıştır. Çalışmada, 1980 sonrası dönemde Türkiye ekonomisinde ortaya çıkan krizlerin aşılmasına yönelik olarak uygulamaya konan İstikrar Programları ve 2000 yılı sonrası için ortaya çıkan krizler incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde, 1980 sonrası kriz dönemlerine ait belli başlı makroekonomik değişkenlerin 1980-2005 yılları arasındaki değerleri kullanılarak; Türkiye ekonomisi, Eşanlı Denklem Modeli ve VAR Modeli ile modellenmiştir. Belirlenen makroekonomik değişkenlerin 2006 yılı için öngörü değerleri elde edilmiş ve elde edilen bu değerler gerçek değerleri ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, VAR Modeli ve Eşanlı Denklem Modeli' nin öngörü başarılarının karşılaştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Turkish economy has been damaged by fifteen economic crises during the history of Turkish Rebuplic. A great deal of stabilization program have been created in order to solve these crises and the resolutions which were included by the programs have been tried to put into practise for Turkish Economy. In this study, Stabilization Programs which were put into practise in order to solve the crises that have been appeared after 1980 in Turkish Economy and the crises which have been appeared after 2000 are examined. In the application part of the study, Turkish Economy is modeled by simultaneous equation model and VAR model respectively by using the values of some macroeconomic variables between 1980 and 2005 which belonged to crises after 1980. The forecasting values of these variables are obtained for 2006 and they are compared to their real values. The aim of this study is comparing the forecasting success of Simultaneous Equation model and VAR model.