İlköğretim 6?8. sınıf öğrencilerinin matematik alanındaki tahmin stratejilerini belirleme ve tahmin becerisi ile matematik başarısı arasındaki ilişki
To determine the estimate strategies in maths field for the primary school studens of 6th-8th grades and the relation between the estimate ability and success for maths
  1. Tez No: 215761
  2. Yazar: DERYA TEKİNKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Tahmin, Tahmin becerisi, Tahmin Stratejileri, Estimation, Estimation Ability, Estimation Strategies
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
İlköğretim 6?8. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Alanındaki Tahmin Stratejilerini Belirleme ve Tahmin Becerisi ile Matematik BaşarısıArasındaki İlişkiBu araştırmanın amacı, ilköğretim 6.-8. sınıf öğrencilerinin matematik alanındaki tahmin stratejilerini belirleme ve tahmin becerisi ile matematik başarısı arasındaki ilişkiyi incelemektir.Araştırma, 2006?2007 eğitim-öğretim yılında evrenden tabakalı rasgele seçim işlemine göre belirlenen 18 adet resmi okul ve 2 özel okul olmak üzere 20 ilköğretim okulunda öğrenim gören 1621 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.İlköğretim 6.-8. sınıf öğrencilerinin matematik alanındaki tahmin stratejilerini belirleyebilmek ve tahmin becerisi ile matematik başarısı arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik olan bu çalışmada; öğrencilerinin tahmin beceri düzeylerini belirleyebilmek için nicel, öğrencilerin tahmin problemlerinde kullandıkları stratejilerinin neler olduğunu öğrenebilmek için ise nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir.Öğrencilerin tahmin becerisini etkileyebileceği düşünülen bağımsız değişkenlere yönelik bilgiler ?Kişisel Bilgi Formu? ile elde edilmiştir. Öğrencilerin tahmin beceri düzeylerini belirleyebilmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen 32 sorudan oluşan ?Tahmin Beceri Testi? uygulanmıştır.Çalışmada geliştirilen Tahmin Beceri Testi'nin geçerliği için madde analizi yapılmıştır. Cronbach Alpha katsayısı 0.74 olarak bulunmuştur.Araştırma bulgularında ilköğretim matematik 6.-8. sınıf öğrencileri tarafından kullanılan 12 tahmin stratejisi tanımlanmıştır. Bunlar; var olan bilgi ve tecrübeye dayalı tahmin, gözünde canlandırma, parçadan bütüne ulaşma, karşılaştırma, deney yoluyla tahminde bulunma, yuvarlama, düzenleme, dağılma, ilk ve son basamakları kullanma, gruplandırma, zihinden işlem ve rasgele tahminde bulunma olarak adlandırılmıştır. Araştırma probleminin diğer bir sonucu ise matematik başarısı yüksek olan öğrencilerin tahmin becerisinin de yüksek olduğudur. Bu sonuçlara ek olarak cinsiyet ve öğrencilerin okudukları sınıf düzeylerinin de tahmin becerisini etkileyen faktörler arasında yer aldığı bulunmuştur.Araştırmadan elde edilen sonuçların, öğrencilerin tahmin becerilerinin gelişimi üzerine yapılacak çalışmalara ve özellikle matematik eğitimi konusunda eğitimcilere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
To Determıne The Estımate Strategıes In Maths Fıeld For The Prımary School Studens of 6th-8th Grades AndThe Relatıon Between The Estımate Abılıty AndSuccess For MathsThe objective of this study was to determine the estimate strategies in maths field for the primary school students of 6th - 8th grades and to examine the relation between estimate ability and success for mathematics.The research included 1621 students from 20 different primary schools chosen randomly in 2006-2007 Education Year, 18 of them were state schools and 2 of them were private schools.In this study, which aimed to determine the estimate strategies in maths field for primary school students of 6th-8th grades and to evaluate the relation between estimate ability and success for maths, some quantitative reseach methods were used to determine the levels of estimate ability of students and also some qualitative research methods were used to learn the strategies preferred by students during estimation problems.The independent variations which were thought to have an effect on the estimate ability of students were obtained by using a ?Personal Information Form?. ?Estimate Ability Test? including 32 questions and developed by the researhcer was applied to determine the levels of estimate ability of students.Subject analysis was carried out for the validity of the ?Estimate Ability Test? developed in this study. Cronbach Alpha Coefficient was found as 0.74.12 estimate strategies, used by primary school maths students of 6th- 8th grades, were defined in the findings of the study. These strategies were estimate depending on the existing knowledge and experience, visualizing, decomposition, comparison, estimation through experiments, rounding, accomodating, distribution, using the front-end orders, grouping, mental calculation and randomly made estimates. The other result of the study is that the students whose success level for maths is high also has a high level of estimate skills. In addition to these results, sex and grades of students are within the factors affecting the estimate ability.