Fon ve nakit akım tablolarının düzenlenmesinde yeni bir yaklaşım olarak zorunlu modüler doğru yapma modeli önerisi
An unavoidable verifying modular model proposal, as a new approach for preparation of statements of cash flow and of funds flow
  1. Tez No: 215792
  2. Yazar: KAZIM KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. SÜLEYMAN YÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nakdi Olmayan, Dönemsellik Kavramı, Tahakkuk, Düzeltme, Noncash, Fund, Periodicity Concept, Accrual, Adjusting
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 364
Özet
sletme yönetimi için çok önemli ve yararlı olan fon akım ve nakit akım tablolarının düzenlenme zorunlulugu, uygulamada karsılasılan güçlükler nedeniyle sınırlı sayıdaki isletmeyi kapsayacak sekilde daraltılarak, yasal olarak fiilen kaldırılmıstır. Fon akım ve nakit akım tablolarının düzenlenmesinde, uygulamada karsılasılan güçlükler, ileri düzey finansal muhasebe ve denetim bilgisi gereksinimi ile bilgisayar programlama mantıgına uygun düzenleme yönteminin olmamasıdır. Tez çalısmasında önerilen model, bilgi haritalama, matematiksel ve denetim teknikleriyle açıklanmıs, TDHP ve TMS-7 formatında kapsamlı örneklere uygulanmıs, SPK formatında bir uygulama yapılmıs, klasik yöntemle karsılastırma yapılmıstır. Tez ile uygulamada karsılasılan güçlükleri ortadan kaldıracak kolay, esnek, dogrulamalı, modüler bir model gelistirilmistir. Ayrıca bu model ile ilgili tüm hesapların, özellikli hesapların ve fon/nakit akım tablolarının dengesini bozan hesapların isleyisi, mantıgı, fon/nakit giris ve çıkıslarına etkileri ile ileri düzey finansal muhasebe ve denetim bilgileri kontrollü, modüler ve sistematik hale getirilmistir. Model bilgisayar programlama mantıgına uygun olarak verileri girip tabloları alacak sekilde tasarlanmıstır. Tezdeki örnekler dahil çok sayıda örnek Excel ile yapılmıstır. Modelin paket programa dönüsmesi için tüm alt yapı hazır hale getirilmistir.
Özet (Çeviri)
Obligation to prepare statements of funds flow and cash flow, which are crucial and useful for management of business administration, has been legally abolished in act after narrowing down to cover a limited number of businesses only due to the challenges met during application. Challenges met during application of statements of funds flow and cash flow can be mentioned as need for advanced financial accountancy and auditing information and lack of preparation method in accordance with logic of computer programming. The model proposed in the thesis study has been explained with knowledge mapping, mathematics and auditing techniques, and applied on comprehensive models in the format of TDHP and TMS-7, an application was realized in SPK format, and a comparison was made with the classical method. A flexible easy-to-use verifying modular model was developed in order to eliminate challenges met during the application. Also thanks to this model, operation, logic and effects of featured accounts and accounts that impair statements of funds/cash flow balance on funds/cash input and outputs as well as advanced financial accountancy and auditing information was made controlled, modular and systematic. Model computer was designed in a way to allow input of data for output as statements in accordance with logic of computer programming. Many exercises including those used in the thesis were carried out using Excel. Infrastructure required for transformation of the model into the package computer program has been made available.