Doğu Akdeniz bölgesinde yayılış gösteren Onosma L. (boragınaceae) türlerinin morfolojik ve palinolojik özelliklerinin nümerik taksonomisi
Numerical taxonomy of morphological and palynological properties of Onosma L. (boraginaceae) occurring in east mediterranean region
- Tez No: 215859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN ORCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Onosma, polen, morfoloji, nümerik taksonomi, UPGMA, Onosma, pollen, morphology, numerical taxonomy, UPGMA
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmada, Doğu Akdeniz Bölgesinde yayılış gösteren Onosma L. (Boraginaceae) türlerinin morfolojik ve palinolojik özellikleri belirlenerek nümerik taksonomisi çalışılmıştır. Çalışma alanında 25 Onosma taksonu toplanarak teşhiş edilmiştir. Bu özelliklere dayalı olarak 73 morfolojik karakter ve Wodehouse metoduna göre 14, Asetoliz (Erdtman) metoduna göre 13 palinolojik karakter belirlenmiştir. Morfolojik ve palinolojik özelliklere ait karakterler veri matriksine dönüştürülmüş, benzerlik yüzdesine göre UPGMA analizleri yapılarak taksonomik ilişkileri belirlenmiştir. Metrik verilerin Yüzde Benzerlik Analizi'nde % 20'lik benzerliğe göre incelenen Onosma taksonları iki gruba ayrılmıştır. Metrik olmayan verilerin Yüzde Benzerlik Analizi'nde % 75'lik benzerliğe göre taksonlar metrik verilerde olduğu gibi yine iki grup altında toplanmıştır. Palinolojik özelliklere dayalı analizlerde ise polenler arasında %90'ın üzerinde bir benzerlik elde edilmiştir. Ayrıca ``Onosma riedliana Binzet ve Orcan'' taksonu bilim dünyasına yeni bir takson olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, morphological and palynological characteristics of Onosma L. (Boraginaceae) species which are distributed in East Mediterranean Region (Turkey) have been determined and numerical taxonomy of these specimens were studied. 25 Onosma species were collected from in research region and identified. According to these properties, 73 morphological characters, 14 palynological characters (W),13 palynological characters (E), were determined. The data matrix were obtained from morphological and palynological characters and UPGMA method based on Percent Similarity is used and taxonomic relationships were shown among Onosma specimens. According to the Percent Similarity of the metric datas, by 20% similarity, the Onosma taxa created two groups. According to the Percent Similarity of the non-metric datas, by 75 % similarity, the Onosma taxa created two groups also, as it was in metric datas by 20 % similarity. In the analysis depend on the palynological properties, more than 90 % similarity is found amoung the pollen. Besides the ``Onosma riedliana Binzet & Orcan?? has been recorded as a new taxon.