Göksu Deltası'nda su kalitesinin fotometrik yöntemlerle belirlenmesi
Determining water quality with photometric methots in Göksu delta
- Tez No: 215861
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEL A. DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Göksu Deltası, yeraltı suyu, su kirliligi, Göksu Delta, ground water, water pollution
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Göksu deltasında birçok tarımsal faaliyet kontrolsüz devam etmektedir. DS tarafından açılan sulama kanallarına ragmen delta üzerinde tarımsal faaliyetler için birçok kuyu açılmıs olup bu kuyularda kontrolsüz su çekilmektedir. Tüm bunlara yerlesimden kaynaklanan kirlilik ve atık sularda eklenince deltanın günden güne artarak kirlenmesi kaçınılmazdır. Bu çalısmada; deltada su kirliliginin arastırılması için deltada açılmıs kuyular ile deniz suyundan, Akgöl ? Paradeniz göllerinden ve Göksu Nehrinin memba ve mansap tarafından numuneler alınmıs ve sonuçları degerlendirilmistir. Göksu nehri Silifke'den önce antropojenik etkilerden uzak ve Ca-Mg-HCO3 karekterinde su tasırken denize döküldügü yerde karakteri degismekte ve Ca-Na-Mg-Cl-HCO3 karakterine dönüsmektedir. Kimyasal Oksijen htiyacı ve Çözülmüs Oksijen Derisimi memba tarafında 22 ve 7.1 mg/L iken denize ulastıgı yerde 137 ve 6.4 mg/L olmaktadır. Alüvyondan üretim yapan bazı kuyularda Br-, Fe2+, Mn2+, Mo2+, Cu2+, NH3 +, NO2 - ve F- derisimlerinin US-EPA, WHO ve TS?266 standartlarında izin verilebilir degerleri astıgı ortaya konmustur. Major iyonlar dikkate alınarak deniz suyu ile yapılan karsılastırmada ME?22 ve ME?23 nolu numunelerin deniz suyu ile büyük benzerlik gösterdigi (Paradeniz) ve deltanın dogu kısmının deniz girisimi etkisi altında oldugu ortaya konulmustur. Tarımsal arazi kullanımı ve yerlesimlerden kaynaklanan kirlilik göstergelerinden NO3 --N, NO2 --N, NH3 --N ve PO4 3- ?P delta akiferinin birçok yerinde rastlanmıstır, özellikle Altınkum ve kuzey batısında konsantrasyonlarda artıs gözlenmektedir. Br-, F-, ve I- yeraltı suyunda çok bulunmayan parametreler olmasına karsın birçok kuyuda rastlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In Göksu delta most of the agricultural activities continue without being controlled. Although many irrigation canals have been constructed by DSI in the region, a lot of wells have been dig on delta for agricultural activities and from these wells water is being drawled without being controlled. It?s impossible to avoid from the increasing pollution of delta day by day, because of the pollution coming from the human beings. This study, for investigating the water pollution, the samples were taken from Akgöl-Paradeniz lakes and Göksu river from spring and river mouth, the wells which were dig on delta, and the results were discussed. The part of the Göksu River before Silifke is at a distance anthropogenic effects and the water character is Ca-Mg-HCO3, as it falls down to the sea the water character is changing to Ca-Na- Mg-Cl-HCO3. COD and DO from spring is 22 and 7.1 mg/L and from river falls down to the sea is 137 and 6.4 mg/L. It was investigated that the concentrations of Br-, Fe2+, Mn2+, Mo2+, Cu2+, NH3 +, NO2 - and F- is higher than US-EPA, WHO and TS?266 standards in some wells which were dig on alluvium ground. It was also observed that the samples of ME-22 and ME-23 showed great similarities with the sea water with considering the major ions. Because of the pollution resulting from using agricultural areas and accommodation sources, in many parts of delta aquifer NO3 --N, NO2 --N, NH3 --N and PO4 3- ?P were determined. Although it is not coming across with Br-, F- and I- in spring water, they were seen in many wells.