Dört dalga karışımında elektromanyetik etkili geçirgenlik yoluyla vakum mavi ötesi bölgede uyumcul ışık üretilmesinin modellenmesi
Modeling of coherent light generation in the vacuum ultraviolet region by four wave mixing process via electromagnetic induced transparency
  1. Tez No: 215872
  2. Yazar: DERYA VERİMLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KÜÇÜKKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum girisimi, Uyumcul atomik uyarılmalar, Dört dalga karısımı, Rabi salınımları, Elektromanyetik etkili geçirgenlik, Quantum interference, Coherent atomic excitation, Four wave mixing, Rabi oscillations, Electromagnetically induced transparency
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısmanın konusu, Krypton gaz ortamında VUV (Vacuum Ultraviolet) bölgede (dalga boyu 100 ile 200 nm arası) dört dalga karısımı yöntemi kullanılarak oda sıcaklıgında uyumcul ısık elde edilmesidir. EIT (Electromagnetically Induced Transparency - Elektromanyetik Etkili Geçirgenlik) isleminde ise atom üzerine güçlü laser alanı gönderilir ve kuantum girisimi yolu ile ilgili enerji seviyeleri için geçirgenlik elde edilir. Üretilen VUV ısıgın ortam tarafından yeniden sogurulması engellenerek çevrim veriminin artırılması hedeflenir. Çalısmada, EIT islemi için toplam-fark (sum-difference) seması kullanılmıstır. Güçlü laser alanı (coupling field) için 759 nm, iki foton alanı (pump field) için 212 nm dalga boylu ısık kullanılmıstır. Üretilen ısık ise 123 nm dalga boyundadır. Bu tez çalısmasında Dört Dalga Karısımı, Elektromanyetik etkili geçirgenlik islemleri ve bu islemlerle ilgili olaylar açıklanmıs, Mathematica adlı programda EIT olayının simülasyonu (benzetimi) incelenerek bazı degiskenler degistirilip (basınç, etkilesim bölgesinin uzunlugu, UV enerji, IR enerji, rezonanstan sapmalar) üretilen VUV ısık için sonuçlar elde edilmistir. Elde edilen grafikler derlenerek en verimli degerler tespit edilmis, grafiklerle ilgili yorumlar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is to obtain coherence light at room temperature using four wave mixing process (wavelength between 100 and 200 nm) in VUV (Vacuum Ultraviolet) region in Krypton gas medium. In the EIT (Electromagnetically Induced Transparency) process, however, transparency for linked energy levels is obtained by applying a strong resonant laser field to an atom and using quantum interference effect. It is targeted to increase conversion efficiency by preventing reabsorption of produced VUV light by the medium. In this thesis, sum-difference schema is used for EIT process. For strong laser field (coupling field) 759 nm, for two photon pump field 212 nm wavelength is used. Generated light's wavelength is 123 nm. In this thesis, four wave mixing process, EIT process, and the events related to these concepts are explained, result graphics for produced VUV light are obtained by examining EIT process simulation and changing some variables (pressure, interaction area length, UV energy, IR energy, detunings from resonance) in computer programme Mathematica. The most efficient values are determined by evaluating the graphics obtained, and comments are made about the graphics.