Teleparellel kuramında, genişleyen ve dönen evren modelleri için, dirac denkleminin çözümlerinin tartışılması
Discussion the solution of dirac equation for expanding and rotating cosmological models in teleparellel theory
  1. Tez No: 215873
  2. Yazar: MERAL BAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ HAVARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teleparellel Kuramı, Dirac Denklemi, Burulma, Teleparellel Theory, Dirac Equation, Torsion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalısma üç asamadan olusmaktadır. Birinci asamada; dönen, duragan olmayan ve ögeleri iki degiskene baglı genel bir çizgi elemanı için Teleparellel kuramında Dirac denklemi elde edilmektedir. Elde edilen bu denklem Genel Görelilik Kuramında daha önce aynı metrik için yazılan biçimiyle karsılastırılmaktadır ve sonuçta her iki kuramda elde edilen biçimlerin esdeger oldugu görülmektedir. kinci asamada; Teleparellel Kuramında burulmanın vektörel ve eksenel bilesenleri cinsinden yazılan Dirac denklemi, aynı çizgi elemanı için elde edilerek çalısmanın birinci asamasında bulunan denklem biçimi ile aynı oldugu gösterilmektedir. Üçüncü asamada ise; dört degiskene baglı daha genel bir çizgi elemanı ele alınarak burulma tensörünün eksenel ve vektörel bilesenleri hesaplanmaktadır. slemler sonucunda elde edilen veriler kullanılarak burulma tensörünün bilesenleri cinsinden yazılan Teleparellel Dirac denklemi elde edilmektedir. Bu çalısmadaki amaç; temel parçacıkların kütlesel çekim ile etkilesimlerini betimleyen denklemlerden Dirac denkleminin, çok farklı temellere dayanan Genel Görelilik ve Teleparallel kuramlarındaki biçimlerinin esdegerliligini tartısmak ve ayrıca Teleparallel kuramında burulmanın vektörel ve eksenel bilesenleri hesaplanarak Dirac denkleminin elde edilmesinin standart yoldan elde edilmesinden daha kolay oldugunu göstermektir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of theree stages. For the first stage; Dirac Equation is obtained in the Teleparellel Theory for the general line element which is a rotating, non-static and whose components depend on two variables. Then, the obtained form of this equation is compared with the General Relativitic Dirac Equation that was before written for the same metric. Consequently, it was observed that the form of the obtained equations for both theories were same. In the second stage, by obtaining the Dirac Equation that is written for the same metric in Teleparellel Theory in terms of the vectorel and axial components of torsion, it is shown that the form of the equation is same as the equation obtained in the first stage. Finally for the last step, the axial and vectorel components of the torsion were calculated by considering a more general line element depending on four variables. By using these results, the Teleparellel Dirac Equation that is written in terms of the components of the torsion tensor, is obtained. The aim of this work is to discuss the equivalence of the form of the Dirac Equation, one of the equation that is describing the interactions of the fundemantal particles with the gravitation, by considering its form in two different theories, General Relativity and Teleparellel theories, that are depending on completely different principles and to show that obtaining of the Dirac Equation by calculating the vectorel and axial components of the torsion in Teleparellel Theory is easier than obtaining it by standard way.