Teleparallel kuramında genişleyen ve dönen evren modelleri için Klein-Gordon denkleminin çözümlerinin tartışılması
The solution of the Klein-Gordon equation with expansion and rotation space-times in teleparallel theory
  1. Tez No: 215876
  2. Yazar: ALİ KEMAL HAVARE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ HAVARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teleparallel, Genel Görelilik, Kelin-Gordon denklemi, Teleparallel, General Relativity, Klein-Gordon equation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kütlesel çekim etkilesimini betimleyen bir çok kuram vardır. Bu kuramlar arasında en çok kabul görenler, Genel Görelilik kuramı ile Teleparallel kuramıdır. Genel görelilik kuramı uzay-zamanı geometrize ederek kütlesel çekimi açıklamaya çalısırken Teleparallel kuramı ise bu etkilesimi bir kuvvetsel alan kavramı ile açıklar. Kavramsal anlamda bu iki kuram arasında çok ciddi farklar olmasına karsın her ikisinin aynı olguyu betimlemesi ve aynı sonuçları vermesi bu iki kuramın esdeğerliliğini çağrıstırır. Skaler ve spinli parçacıkların uzay-zaman ile nasıl etkilestiğini anlamak için bu parçacıkları betimleyen denklemler bu kuramlarda yazılıp değerlendirilirler. Bu çalısmada; genel bir metrik için kütleli, skaler ve spin-0 parçacıkları betimleyen Klein-Gordon denkleminin hem Genel Görelilik kuramında hem de Teleparallel kuramında esdeğer olduğu gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
There are several theories describing a gravitational intreaction. The theories which are the most acceptable in the literature are General Relativity and Teleparallel Theory. The Teleparallel Theory accounts for gravity as a force of field but the General Relativity tries to explain it by means of geometrize spacetime. Although there is a significant difference between these theories, description of the same concept and the same given result for these theories is shown to be equivalent. In these theories, in order to understand how the geometry of spacetime effect on the scalar and spin particles which describe the particles equations must be written to evaluate. In this work, the Klein-Gordon equation that represents particles with spin-0 and scalar is performed to be equivalent for a general metric both the General Relativity and the Teleparallel Theory.