Opioid ve kardiyoaktif peptitlerin Rana ridibunda (Pallas, 1771)'nın sinir sistemi ile Callinectes sapidus (Rathbun, 1896)un sinir sistemi ve bağırsak dokusunda immünohistokimyasal olarak belirlenmesi
The immunohistochemically determination of opioid and cardioactive peptides in Rana ridibunda (Pallas, 1771) nerve system and Callinectes sapidus (Rathbun, 1896) nerve system and intestine tissue
- Tez No: 215878
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ AŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rana ridibunda, Callinectes sapidus, immünohistokimya, sinir dokusu, bagırsak dokusu, Lös-enk, FMRF-amid, Rana ridibunda, Callinectes sapidus, immunohistochemistry, nerve tissue, intestine tissue, Leu-enk, FMRF-amide
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalısmada, lös-enk ve FMRF-amid'in, Mersin Müftü (Efrenk) Deresi'nden yakalanan Rana ridibunda'nın beyin, omurilik ve siyatik sinir dokularındaki, Mersin Göksu Deltası'ndan yakalanan Callinectes sapidus'un ise beyin, göz sapı, torakal gangliyon ve barsak dokularındaki lokalizasyonları arastırılmıstır. Bu iki peptitin immünopozitifligi, peptitler, eseyler, dokular, kesitler ve her iki canlı grubunun benzer dokuları arasında karsılastırılmıstır. Lös-enk ile FMRF-amid'in, her iki türün dokularında yüksek düzeyde lokalize oldugu bulunmustur. FMRF-amid, kurbaga beyin, omurilik ve siyatik sinir dokularında lös-enk'e göre daha fazla immünoreaktivite olusturmustur. Lös-enk, disi kurbaga arka beyin dokusunda erkeklere göre daha fazla immünopozitiflik gösterirken, erkek bireylerin siyatik sinirinde daha yüksek düzeyde immünoreaktivite meydana getirmistir. Lös-enk, diger bir hayvan grubu olan yengeç beyin ve torakal gangliyon dokularında FMRF-amid'e göre daha yüksek düzeyde immünopozitiflik olusturmustur. Buna karsılık FMRF-amid'e oranla barsak dokuda daha az immünoreaktivite meydana getirmistir. Cinsiyete baglı olarak lös-enk'in immünopozitifligi disi yengeçlerin barsak dokusunda daha fazla bulunmustur. Göz sapı kesitlerinde ise, her iki peptit, optik sinirde lamina ganglionaris'e göre daha yüksek oranda immünoreaktivite göstermistir. FMRF-amid kurbaga beyin dokusunda yengeçlere göre daha fazla immünopozitiflik olustururken, lös-enk bakımından her iki hayvan grubunun beyin dokusunda, önemli bir farklılık gözlenmemistir. Bununla beraber, lös-enk disi yengeçlerin torakal gangliyon dokusunda, disi kurbagaların omurilik dokusuna göre daha fazla immünoreaktivite meydana getirmistir. Erkek bireylerde ise, bu immünopozitiflik anlamlı olmamıstır. Aynı sekilde, FMRF-amid tarafından meydana getirilen immünoreaktivite de anlamlı olmamıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, leu-enk and FMRF-amide localizations were investigated in brain, spinal cord and sciatic nerve tissues of Rana ridibunda caught from Mersin Müftü (Efrenk) river and in the brain, eyestalk, thoracal ganglion and intestine tissues of Callinectes sapidus caught from Mersin Göksu delta respectively. Immunopositivity of these two peptides were compared between the peptides, sexes, tissues, sections and similar tissues of both animals. The results revealed that leu-enk and FMRF-amide produced high degree of localization in in both species tissues. Compared with leu-enk, FMRF-amide created more immunoreactivity in the frog brain, spinal cord and sciatic nerve tissues. While leu-enk showed more immunoreactivity in the hind brain tissue of female frog than that of male, it showed more immunopositivity in the sciatic nerve of male individuals than that of female. While leu-enk created higher degree of immunoreactivity in the crab brain and thoracal ganglion tissues compared with the effect of FMRF, leu-enk created less immunoreactivity in the crab intestine tissue. Depending on the sexes, leu-enk caused more immunopositivity in the female crab intestine tissue than that of male. Observation on the sections of eyestalk revealed that both peptides produced higher degree of immunoreactivity in optic nerve compared with lamina ganglionaris. FMRFamide caused more immunopositivity in the frog brain tissue than that of crab, however leu-enk showed no significant difference in immunoreactivity between the two animal groups. However, leu-enk produced more immunopositivity in the female thoracal ganglion tissue than female frog spinal cord tissue. In contrast, immunopositivity showed no significant difference in males. Similarly, immunoreactivity caused by FMRF-amid was not significant either.