Mersin-Tarsus arasında alüvyon akiferde yeraltı suyu kirliliğinin fotometrik ölçümler ile araştırılması
  1. Tez No: 182376
  2. Yazar: ERHAN ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEL DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ağır metaller, su kirliliği, yeraltı suyu, heavy metals, water pollution, groundwater
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, Mersin ve Tarsus kentleriningeleceği için önemi büyük olan Berdan akiferinin kirliliğinin araştırılması ve temizyer altı suyu kazanımı için olası lokasyonların belirlenmesini amaçlamaktadır.Mersin bölgesi endüstrinin yoğun olduğu bir bölgedir. Artan nüfusla birlikte tarım vesanayi hızla gelişmektedir. Bu hızlı kentleşme yer altı suyu kalitesini bozmaktadır.Mersin-Tarsus kentleri arası Berdan nehrinin biriktirdiği alüvyon, kalınlığı 100metreyi aşan delta çökellerinden oluşmuştur. Bu akifer üzerinde yer alan bir çokyerleşkenin içme ve kullanma suyu, açılmış üretim kuyularından karşılanmaktadır.Çok verimli ve serbest bir akifer olan Berdan akiferinin üzerinde endüstriyel vetarımsal aktivite son 10 yıldır hızlı bir şekilde gelişmiş ve yer altı suyu kalitesiolumsuz yönde etkilenmiştir. Bu tez kapsamında çalışma alanındaki akiferin sorunlubölgelerinde ve değişik derinliklerde üretim yapan yaklaşık 30 adet seçilmişkuyulardan 3 değişik periyot (Haziran 2004, Eylül 2004, Nisan 2005) için alınannumunelerde yapılan analizlerle tarımsal aktivitelerden kaynaklanan parametreler veağır metallerin (NH4-N, Br, Cr+6, Cu, F, Fe, Mn, Mo, Ni, NO3-, NO2, PO43- ve Zn)fotometrik yöntemle, hızlı ve eşzamanlı ölçümleri ile kirletici kaynaklar ortayakonulmuş, gelecekte su kirliliğinin ulaşacağı boyut ve bunu önlemeye yöneliköneriler ortaya konulmuştur. Bu çalışmalar sonucunda Mezitli kasabasının kıyıkesimi ve Karaduvar-kazanlı arası ağır metal ve tarımsal aktiviteden kaynaklananbir kirlilikle karşı karşıyadır. Yine bu bölgelerde deniz suyu girişimi olduğusöylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study, which has been prepared as a thesis of master of science, aims toresearch the pollution of Berdan aquifer which has a very great importance forMersin and Tarsus and to determine the probable locations for acquring cleanunderground water. Mersin is a zone in which industry is dense. Agriculture andindustry develop rapidly with the increasing population. This rapid urbanizationspoils the quality of the underground. The area between Mersin and Tarsus wasformed by alluvium which the river Berdan gathered and delta sediments whosethickness exceeds 100 metres. The drinking water and consumption water of manysettlements over this aquifer are supplied by the production wells that have beenopened. The agricultural and industrial activities on Berdan aquifer, whic is veryfertile and free, have developed rapidly for 10 years and the quality of undergraundwater has been influenced negatively. In the scope of this thesis, the samples inanalyses were taken in three different periods (June 2004, September 2004, April2005) from approximately 30 chosen wells that made production in differnt depthsand in the problematic zones of the aquifer whic has been researched. Thecontaminant sources were determined with rapid and simultaneous measurement of,parameters that result from agricultural activities, heavy metals (NH4-N, Br, Cr+6,Cu, F, Fe, Mn, Mo, Ni, NO3-, NO2, PO43- and Zn) by means of photometric metod.The extent which water pollution will reach and some suggestion have been putforward. As a result of these researches, the shores of Mezitli town and the shoresbetween Karaduvar and Kazanlı have a problem of pollution that as result fromheavy metal and agricultural activities. In addition to that, mixture of sea water andgroundwater can be in the region.