Avgadı Yaylası'nın floristik yapısı
The flora of Avgadi highplateau
  1. Tez No: 215893
  2. Yazar: FULYA YÜCEOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE EVEREST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Yayla (Avgadı), Akdeniz Bölgesi ( Mersin: Erdemli/ Türkiye), Bitki ekolojisi, Highplateau (Avgadı), Mediterranean area (Mersin: Erdemli/TURKEY), Plant ecology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, Avgadı (Mersin-Erdemli) yaylasının florası 2006-2007 yılları arasında araştırılmıştır. Araştırma alanı, Türkiye Florası'nda Davis'in kareleme sistemine göre, C5 karesi içerisine dahildir. Bitki coğrafyası açısından ise Akdeniz Floristik bölgesi içerisinde yer almaktadır. Alanda Akdeniz iklimi görülmektedir. Araştırma alanında önceleri Pinus nigra ormanları hakimdi. Fakat bir çok yerde ormanlar biyotik faktörlerin etkisiyle uzun yıllardan beri tahrip edilmiş olup, bugün bölgenin birçok yerinde bozuk orman ve çalı görünümündedir. Ormanların yerini Juniperus excelsa ve J. oxycedrus almıştır. Araştırma alanından toplanan bitki örneklerinin değerlendirilmesi sonucu 48 familya ve 172 cinse ait 177 tür, 49 alttür ve 22 varyete tesbit edilmiştir. Taksonların 28'i endemiktir. Bu taksonların floristik bölgelere göre dağılımı % 20.56 Akdeniz, % 12.09 İran-Turan, % 3.62 Avrupa-Sibirya'dır. Diğerleri bilinmeyen veya geniş yayılışlıdır. Toplam taksonların 4'ü Gymnospermae, 244'i Angiospermae subdivisiosuna aittir. Araştırma alanının iklimi Erdemli ve Güzeloluk olmak üzere iki bölgede incelenmiştir. Bu meteoroloji istasyonlarından alınan verilere göre alanın sıcaklık, yağış ve nem grafikleri çizilmiştir. Ayrıca alandaki toprakların( maki, kızılçam ve meşe koruluğu) bünyesi, organik madde miktarı, total azot, total tuz miktarı ile pH, kireç, fosfor ve potasyum değerleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the flora of the area, which is in Avgadı (Mersin-Erdemli) plateau, was investigated in 2006-2007. The research area according to Davis?s grid sistem is in the C5 square. From the phytogeographical point of view, it is located in Akdeniz region. This area is under the influence of Mediterranean climate. In the past, Pinus nigra was found widespreadly in this area. But these forests have been destroying by antropogenic factors for years, and today they degraded. These Pinus nigra forest have been replaced Juniperus excelsa and J. oxycedrus.Total 177 species, 49 subspecies and 22 varieties were established; belonging to 172 genera and 48 families, after identification of the plant specimens collected from the research area. The number of endemic taxa of the plant is 28. The distribution of the taxa according to the phytogeographical regions; Mediterranean elements with the rate of % 20.56, Irano-Turanian elements with the rate of % 12.09, and Euro-Siberian elements with the rate of % 3.62, the others are unknowns and cosmopolite. These are belonging to total of 4 Gymnospermae and total of 244 Angiospermae.The rainfall, temperature and humidity graphics of the region were presented according to the data taken from meteorological station (Erdemli/Güzeloluk). Also texture, amount organic matter (%), total nitrogen (%), total salt (%), lime (%), pH, phosphorus and potassium contents of the soils from the maquis, pine and quercus area were determined.