Kuantum girişimi yoluyla kripton gazı ortamında 100 nm (XUV) altında uyumcul ışık üretimi için deneysel modelleme
Experimental modelling for generation of coherent light at under 100 nm (XUV)by quantum interference in krypton gas medium
  1. Tez No: 215892
  2. Yazar: HATİCE TÜZÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. İBRAHİM KÜÇÜKKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromagnetik etkili geçirgenlik (EIT), siddetli mor ötesi bölgesi (XUV), otoiyonizasyon seviyesi, çevirim verimliliginin, uyumcul ısık, Electomagnetically Induced Transparency (EIT), auto ionising state, Extreme Ultra- Violet region (XUV), conversion efficiency, coherent light
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Frekans yükseltgenmesi süreci, dört dalga karısımında (FWM) kuantum girisimi yoluyla, Kripton gazı ortamında elektromagnetik etkili geçirgenlik (EIT) yoluyla siddetli mor ötesi (XUV) bölgesinde (100nm-50nm) özellikle 85 nm dalgaboyunda gerçeklestirilmektedir. EIT isleminde atom üzerine güçlü laser alanı gönderilir ve kuantum girisimi yoluyla ilgili enerji seviyeleri için geçirgenlik elde edilir. Temel amaç üretilen XUV ısıgının ortam tarafından sogurulmasını engelleyerek, üretilen enerjide çevirim verimliliginin artmasıdır. Tez çalısmasında EIT islemi için toplam frekans seması kullanılmıstır. 212.5 nm çift ?foton pompa alanı 0 6 1 4 p S taban seviyesi ve [ ]0 5 4 p 5 p 0,1/ 2 uyarılmıs seviye için rezonansdır. 423.8 nm çiftlenim alanı [ ]0 5 4 p 5p 0,1/ 2 uyarılmıs seviye ve [ ]1 0 17s 1/ 2 otoiyonizasyon seviyesi için rezonansdır. Otoiyonizasyon seviyesinden taban seviyeye geçiste XUV bölgesinde 85nm dala boyunda ısık üretilmektedir. Tezde Mathematica adlı programda EIT olayının simülasyonu incelenerek bazı degiskenler (ortamın uzunlugu (z), basınç, pompa alanı, Doppler frekansı ve Rabi frekansı) degistirilerek üretilen XUV ısık için sonuçlar elde edilmistir. Elde edilen sonuçlar incelenerek, grafiklerle ilgili yorumlar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Frequency up- conversion process was created in resonant Four- Wave Mixing scheme by quantum interference in Krypton gas medium, in the Extreme Ultra- Violet (XUV) (100nm- 50nm) especially at 85 nm wavelength region , by Electromagnetically Induced Transparency (EIT) . In the EIT process, however, transparency for linked energy levels is obtained by applying a strong resonant laser field to an atom and using quantum interference effect. One of the main goal increased the conversion efficiency by preventing reabsorption of produced XUV light by the medium. In thesis sum frequency schema is used for EIT process. The pump field at 212 nm was in two-photon resonance whit 0 6 1 4 p S ground state to [ ]0 5 4 p 5p 0,1/ 2 excited state. The coupling field was at 423 nm and was resonant with [ ]0 5 4 p 5 p 0,1/ 2 to the auto ionising state [ ]1 0 17s 1/ 2 .the generated radiation in the region of XUV was at 85 nm transition from the auto ionising state to the ground state. In this thesis result graphics for produced XUV light are obtained by examining EIT process simulation and changing some variables (interaction medium length (z), pressure, pump field, Doppler frequency and Rabi frequency) in computer programme Mathematica. The most efficient values are determined, and comments are made about the graphics.