Kâğıt üzerine uygulanan geleneksel Türk sanatlarının dijital ortamda incelenmesi
Examination of traditional Turkish arts applied on paper in digital environment
- Tez No: 871724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR TUĞÇE YELKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk Sanatları, Kâğıt, Dijital Sanat, Teknoloji, Traditional Turkish Arts, Paper, Digital Art, Technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi hayatımızda her alanı etkilediği gibi sanat alanında da değişikliklere neden olmaktadır. Teknoloji hayatımıza girdiği günden bugüne hızla ilerleyerek günümüzün dijital çağını yaratmıştır. Bu dijital çağda geleneksel sanat yapıtlarının büyük bir kısmı dijital sanat formları şeklinde sunulmaktadır. Dijital ortamda oluşturulan bu ürünlerin sanatsal olarak sınıflandırılması ve aynı zamanda anlamlandırılması gittikçe zorlaşmaktadır. Bu çalışmada öncelikle Geleneksel Türk Sanatlarının dijital ortamda yapılan ilk örnekleri incelenerek özellikle kâğıt üzerine yapılan geleneksel sanatların geçmişten bugüne değişimi üzerinde durulmuştur. Geleneksel Türk Sanatlarının köklü geçmişi ve özgün teknikleri, bu çalışmanın temel odak noktasını oluşturmaktadır. İlk bölümde, Geleneksel Türk Sanat geleneğinin kâğıt üzerine yapılan örneklerine üzerinde durularak hat, minyatür, ebru sanatı gibi disiplinler ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Ardından, dijital sanatın Geleneksel Türk Sanatlarına olan etkileri araştırılmıştır. Dijital sanatın yükselişiyle birlikte geleneksel sanat formlarının dijital ortamda nasıl evirildiği ve değişime uğradığı araştırılmış, bu dönüşüm sürecinin sanat eserlerine ve sanatçılara nasıl yansıdığı incelenmiştir. Geleneksel sanatların dijitalleşmesiyle ilgili sanatçıların görüşleri ve deneyimleri üzerinde durulmuştur. Sanatçıların dijital teknolojileri kullanarak Geleneksel Türk Sanatlarına yaklaşımları, eserlerindeki değişimler ve bu dönüşümün sanat anlayışlarına etkileri detaylı şekilde incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, Geleneksel Türk Sanatlarının dijitalleşmesinin genel etkileri özetlenirken, sanatçıların bakış açılarından derlenen yorumlarla bir sentez oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the rapid development of technology causes changes in the field of art as it affects every aspect of our lives. Technology has created today's digital age since the day it entered our lives, progressing rapidly. In this digital age, most of the traditional works of art are presented as digital art forms. It is becoming increasingly difficult to classify these products created in the digital environment as artistic and to give them meaning at the same time. Therefore, in this study, it was aimed to examine Traditional Turkish Arts in a digital environment, and especially traditional arts made on paper were examined in detail. The deep-rooted history and unique techniques of Traditional Turkish Arts constitute the main focus of this study. In the first part, disciplines such as calligraphy, miniature and marbling art are discussed in detail, focusing on the examples of Traditional Turkish Art made on paper. Then, the effects of digital art on Traditional Turkish Arts were investigated. With the rise of digital art, it was examined how traditional art forms evolved and changed in the digital environment, and how this transformation process was reflected in works of art and artists. The views and experiences of artists regarding the digitalization of traditional arts were emphasized. The artists' approaches to Traditional Turkish Arts using digital technologies, the changes in their works and the effects of this transformation on their understanding of art were examined in detail. In the conclusion section, while the general effects of the digitalization of Traditional Turkish Arts are summarized, a synthesis is created with comments compiled from the artists' perspectives.