Kestirimci bakım ve uygulamalarının iyileştirilmesi
Predictive maintenance and improvement of its applications
  1. Tez No: 215897
  2. Yazar: HASAN BORA DENLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kestirimci bakım, Titresim analizi, Yag analizi, Ultrasonik testler, Kızılötesi termografi, Predictive maintenance, Vibration analysis, Oil analysis, Ultrasound analysis, Thermal imaging
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kestirimci bakım, sagladıgı güvenilirlik, kalite ve hazır bulunma sayesinde, endüstrideki devrim niteligindeki gelismelerden biridir. Metot, makinelerin çalısırken yaydıgı ses, titresim ve ısıdan yola çıkarak, yapılan ölçüm ve gözlemler sonucunda, makinenin durumunun anlık fotografını çeker ve öncekilerle karsılastırılarak alınması gereken önlemlerin ve yapılacak planlamaların çok geç olmadan yapılabilmesi için mühendislere zaman saglar. Bu sayede tezgah ve ekipmanlar daima hazır durumda olur ve yüksek verimle çalısır. Kestirimci bakımın sagladıgı diger bir olanak da, beklenmeyen arızaları azaltması ve bakım onarım masraflarını daha düsük seviyelere çekmesidir. Bu çalısmada bakım onarım teknikleri tanıtılmıs, kestirimci bakım metotları anlatılmıs ve bazı uygulama örnekleri verilmistir.
Özet (Çeviri)
Predictive maintenance is one of the revolutinal developments with its providing reliability, quality and ready to start condition. This method, take an instant picture of the machine by collecting data like vibration, heat and sound while machine is operating and provides time to the engineer for planning the things to be done and for taking the actions before the machine fails by comparing that picture with the previous ones. In this way, the machine or the equipment always be in stand by position and operates with high efficiency, in addition, the number of unexpected failures minimised, stock and maintenance costs decreased. In this study, maintenance concepts are introduced, predictive maintenance techniques are being explained and some case studies are given.