Ultrasonik işlem ile sepiyolit mineralinin sulu ortamdan ağır metal ve boyarmadde gideriminde adsorbent olarak kullanımının geliştirilmesi
Development of usage of sepiolite mineral as an adsorbent for the removal of heavy metal and dyes from aqueous solutions by ultrasonic treatment
- Tez No: 215896
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAVAŞ ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sepiyolit, Ultrasonik slem, Adsorpsiyon, Metilen mavisi (MB), Pb2+, Sepiolite, Ultrasonic treatment, Adsorption, Methylene Blue (MB), Pb2+
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalısmada, ultrasonik islem sırasında olusan akustik kavitasyonun sepiyolit minerallerinin özgül yüzey alanları üzerine etkisi ve bunun sonucunda metilen mavisi (MB) boyar maddesinin ve Pb2+ iyonlarının sepiyolit minerali üzerine adsorpsiyonu ve adsorpsiyon modellerine uygunlugu arastırılmıstır. Adsorpsiyon deneylerinde dogal ve ultrasonik islem uygulanmıs sepiyolit minerali adsorbent olarak kullanılmıstır. 322,09 m2/g olarak ölçülen sepiyolit mineralinin özgül yüzey alanı 5 saatlik ultrasonik islem uygulaması sonunda 487,36 m2/g'a çıkarılmıstır. Dogal ve ultrasonik islem uygulanmıs sepiyolit mineralleri üzerine MB boyar maddesi ve Pb2+ iyonlarının adsorpsiyonu için yapılan denge çalısmalarında adsorpsiyon dengesi en iyi Langmuir izotermi ile ifade edilebilmistir. MB boyar maddesi için dogal ve ultrasonik islem uygulanmıs sepiyolit minerallerinin maksimum adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla 72,46 mg/g ve 120,48 mg/g olarak bulunmustur. Pb2+ iyonları için dogal ve ultrasonik islem uygulanmıs sepiyolit minerallerinin maksimum adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla 112,36 mg/g ve 208,33 mg/g olarak bulunmustur. Dogal ve ultrasonik islem uygulanmıs sepiyolit mineralleri üzerine MB boyar maddesi ve Pb2+ iyonlarının adsorpsiyonu için yapılan kinetik çalısmalarda yalancı birinci derece, yalancı ikinci derece ve tane içi difüzyon kinetik modelleri uygulanmıs; tüm numunelerde adsorpsiyon kinetigi en iyi yalancı ikinci derece kinetik denklemi ile ifade edilebilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of acoustic cavitation produced during the ultrasonic treatment on the specific surface area of sepiolite mineral and, on adsorption of cationic dye methylene blue (MB) and Pb2+ ions onto sepiolite mineral were investigated. In the adsorption experiments, natural and ultrasonically treated sepiolite minerals were used as an adsorbent. Specific surface area of sepiolite was measured as 322,09 m2/g and increased to 487,36 m2/g after sonication for 5 hours. Adsorption equilibrium for the natural and ultrasonically treated sepiolite samples was better expressed with the Langmuir adsorption isotherm model. The maximum monolayer adsorption capacities of the natural sepiolite for MB and Pb2+ ions uptake were calculated as 72,46 mg/g and 112,36 mg/g and increased to 120,48 mg/g and 208,33 mg/g after sonication, respectively. The kinetics of MB and Pb2+ ions adsorption were evaluated with pseudo first-order, pseudo second-order and intraparticle diffusion kinetic models. In all conditions operated, the kinetics of adsorption was better expressed with the pseudo second-order kinetic equation.