Yaklaşım teorisinde düz problemler
Direct problems in approximation theory
  1. Tez No: 215902
  2. Yazar: MİNE AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. FAHREDDİN ABDULLAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yarıkonform Dönüşümler, Ortogonal Polinomlar, Fourier Serileri, Quasiconformal Mappings, Orthogonal Polynomials, Fourier Series
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
G ? ???? sonlu bir bölge ve f :G? ???? belli özelliklere sahip bir fonksiyon olsun. G bölgesinde tanımlı h(z) ağırlık fonksiyonu ve bu ağırlık fonksiyonuna göre ortogonal olan { ( )} n n 0 K z ? = polinomlar sistemi verilsin. Her bir n ? ???? için bu fonksiyonun Fourier katsayıları aşağıdaki gibi tanımlanır: : ( ) ( ) ( ) n n z G a= ??hzfzKzd? Böylece verilmiş f (z) fonksiyonuna bu fonksiyonun Fourier serisi karşılık getirebilir: ( ) ( ) 0 n n n fz aK z ? = ? ~ { ( )} n n 0 K z ? = ortogonal polinomlar sistemi tam ise bu fonksiyonun Fourier serisinin kısmi toplamı ( ) ( ) 0 , : n n k k k S f z aK z = = ? olmak üzere, ?z?G için ( ): ( ) (,) 0 n n ? z =f z?S f z ? , n ? ? olur. Bu çalışmanın amacı G bölgesine ve h(z) ağırlık fonksiyonun özelliklerine bağlı olarak ( ) n ? z 'nin sıfıra gitme hızını G bölgesinde belirlemektir. Ayrıca : max ( ) n z G n ? ? z ? = şeklinde tanımlanırsa ele alınan G bölgesinin kapanışında n ? 'nin sıfıra gitme hızını saptamaktır. Böylece ?Hangi bölgelerde ve hangi fonksiyon sınıflarında bu fonksiyonların Fourier serileriyle yaklaşım mümkündür?? sorusuna cevap bulmaktır.
Özet (Çeviri)
Let G ? ? be a finite region on and f :G? ? be a function, which has certain properties. The weight function, h(z), is defined on the region G . The polynomials { ( )} n n 0 K z ? = are orthogonal over the region G with respect to weight function h(z). For each n ? ? , Fourier coefficients of this function are defined as follows: : ( ) ( ) ( ) n n z G a= ??hzfzKzd? So, any given function f (z) can be associated with a class of Fourier series in the orthogonal polynomials: ( ) ( ) 0 n n n fz aK z ? = ? ~ Let the system of orthogonal polynomials { ( )} n n 0 K z ? = be complete. If { ( , )} n S f z is the partial sum of f (z) and it is defined as following; ( ) ( ) 0 , : n n k k k S f z aK z = = ? , in this case, for ?z?G , ( ): ( ) (,) n n ? z =f z?S f z goes to zero. The aim of this study is to determine the rate at which ( ) n ? z goes to zero over the region G depending on both the properties of the region G and weight function h(z). Additionally, to find out the rate at which n ? goes to zero when calculated on the closure of the region G . These efforts are made toward responding the question ?Which regions and the class of the functions do these approximations possible??.