Kurşun ile kirlenmiş topraktan Pb(II) iyonlarının ekstraksiyonu ve sabit yataklı bir elektrokimyasal reaktörde gideriminin araştırılması
The extraction of lead (II) ions from lead contaminated soil and study of the electrochemically removal in a fixed bed reactor
  1. Tez No: 215901
  2. Yazar: AYDENİZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURCAN KÖLELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kursun, EDTA, toprak yıkama, elektroliz, ex-situ arıtım, lead, EDTA, soil washing, electrolysis, ex situ treatment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalısmada kirlenmis topraklardan Pb'nin giderimi için bir kombine sistem tasarlanmıstır. Sistem ilk olarak kirlenmis topraktan Pb'nin Na2EDTA, FeEDTA ve ZnEDTA ile kesikli testlerle yıkanmasına ve daha sonra yıkama çözeltisinden Pb(II)'nin elektroliz ile çökelmesine olanak saglamaktadır. Bu amaçla çalısmada ikisi yapay olarak kirletilmis (Toprak 1 ve Toprak 2) digeri dogal olarak kirli 3 toprak örnegi kullanılmıstır. Deneysel islemler sonucunda, kullanılan yıkama çözeltilerinin topraktan Pb giderim etkinligi, Na2EDTA > FeEDTA > ZnEDTA seklinde bulunmustur. Maksimum Pb giderimi 0.1 M Na2EDTA ile 1:20 katı-sıvı oranında elde edilmistir. 0.05 M Na2EDTA ile 1:10 katı sıvı oranında yapılan 3 ardısık yıkama ile Toprak 1, Toprak 2 ve Toprak 3 için Pb giderimi sırayla % 96, % 92 ve % 100 olarak bulunmustur. Yapılan elektroliz isleminde maksimum giderim -2,0 V'da saglanmıstır. Bu potansiyelde Toprak 1, Toprak 2 ve Toprak 3 için sırasıyla % 57, % 76 ve % 69 Pb(II) giderimi saglanmıstır. Ayrıca -2,0 V'da zamana baglı olarak yapılan Pb(II) giderim testinde çözeltideki Pb(II)'nin zamana baglı olarak azaldıgı görülmüstür. Toprak 3 için -2,5 V'da giderim testi yapılmıs ve Pb giderimi % 78'e ulasmıstır. Uygulanan farklı potansiyellerde elektroliz öncesi ve sonrası pH degerlerinde önemli bir farklılık gözlenmemistir.
Özet (Çeviri)
In this study, a combined process (washing and electrodeposition) for Pb removal of contaminated soil is tested. The process provides initially Pb removal with Na2EDTA, FeEDTA and ZnEDTA from contaminated soil and followed by deposition with electrolysis of Pb(II) from washig solution. A natural soil and two synthetically contaminated soils were used in the experiments. The results show that the Pb removal efficiency using chelating agents decreases in the order: Na2EDTA > FeEDTA > ZnEDTA. Maximmum Pb removal will be accomplished using 0.1 M Na2EDTA a soil:solution ratio of 1:20. As a result of three subsequent washing with 0.05 M Na2EDTA and a soil solution ratio of 1:10, the Pb removal were 96 %, 92 % ve 100 % for Soil 1, Soil 2 and Soil 3, respectively. In electrolysis experiments, the maximum Pb removal was accomplished at - 2.0 V electrode potential. The Pb removal was 57 %, 76 % ve 69 % for Soil 1, Soil 2 and Soil 3, respectively. In addition, our results also suggest that the Pb removal was highly time dependent, and decreased with decreasing time. In Soil 3, the Pb removal was 78 % at -2.5 V potential. No changes were observed in pH values of washing solution and after the electrolysis tests.