Bir e-ticaret sitesinde bireysel farklılıkların ve tasarımın istatistiksel analizi
Statistical analysis of individual differences and design on an e-commerce site
- Tez No: 215932
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADEM KARAHOCA, ÖĞR.GÖR. DİLEK KARAHOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Xerox Kullanılabilirlik Testi, SPSS, Alfa Katsayısı, E-Business, Xerox Usability Test, SPSS, Alpha Coefficient
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalısmada e-ticaret sitelerinde kullanılabilirlik detaylı olarak incelenmistir. Çalısmayı dört bölüme ayırmak mümkündür. Birinci bölümde web sitelerinde kullanılabilirlik ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra e-ticaret sitelerinde kullanılabilirlik ile ilgili bilgilerin yer aldıgı kısımlar bulunmaktadır. E-ticaret sitelerinde yer alan bilesenlerden bahsedildikten sonra kullanılabilirlik açısından bilesenlerin nasıl optimum hale getirilebilecegi, nelerin yapılması ve nelerden kaçınılması gerektigi incelenmistir. kinci bölümde farklı yas, meslek, egitim, statü gruplarında yer alan 100 internet kullanıcısına literatür 'de yapılan arastırmalar ve Xerox kullanılabilirlik test'lerinin harmanlanmasıyla olusturulan anketsel arastırmanın verileri degerlendirilmistir. Olusturulan anket 'de degerlendirme sorularında yedili likert ölçegi kullanılmıstır. Anketin güvenilirliginin test edilmesinde Alfa Katsayısından yararlanılmıstır. Örneklem grubunun demografik özellikleri, cinsiyet, yas, medeni durum, ögrenim durumu, meslek, pozisyon, sektör bazında incelenmis ve grafiksel olarak dökümler olusturulmustur. Çalısmanın üçüncü bölümü SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar üzerinde gerçeklestirilmistir. Anket verilerinin analizi öncesi her bir faktörün dagılıma uygunlugu Kolmogorov-Smirnov (k-s) analizi ile incelenmis ve kısaca Kolmogorov- Smirnov (k-s) hakkında bilgi verilmistir. Ki-kare analiz yöntemi ve t-testi hakkında da kısaca bilgi verilmistir. Verilerin anlamlandırılmasında Varyans analizi, Friedman testi, varyansların esitligi için Levene testi metodları kullanılmıstır. Çalısmanın son kısmında yapılan analizler sonucu anketin uygulandıgı e-ticaret sitesinin genel olarak kullanılabilirliginin ne asamada oldugu degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this work, the usability issues on e-trade web sites are examined deeply. We can divide the work done into four parts: At first part, general information is given about the usability of web sites, also there are parts giving information about the usability of e-trade web sites.After mentioning about the components that are found on e-trade web sites, optimizing the site components in regard to usability perspective; what must be done and what must be avoided are examined. At second part, a survey is conducted among 100 internet users from different age, occupation, education and status categories. This survey is composed by using literature research and Xerox usability tests. 7-step likert scale is used at survey questions.Alpha coefficienty is used to test the reliability of the survey. Demographic attributes of sample group is examined according to the sex, age, marital status, education, profession, position and sector attributes and graphical outlines are composed. The third part of this work is realized on computer by using SPSS 15 computer program. Before the analysis of survey data, the accordance of each factor to the distribution is examined by Kolmogorov-Smirnov (k-s) analysis and a brief information is given about Kolmogorov-Smirnov (k-s). Brief information about Ki-Square analysis and t-test is also given. Variance analysis and Friedman test is used to give the data the meaning; and Levene test metods are used for variance equalities. At the last part of the work, the general usability of the e-trade site which the survey is applied to is evaluated according to the implemented analysis.