Data mining techniques in emboli detection
Emboli tesbitinde veri madenciliği yöntemlerinin kullanımı
  1. Tez No: 215934
  2. Yazar: TÜRKALP KUCUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİZAMETTİN AYDIN, YRD. DOÇ. DR. ADEM KARAHOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: emboli, detection, data mining
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dolasım sistemindeki kan hücrelerinden biraz daha büyükçe olan asimptomatik beyinsel emboli, transcranial Doppler ultrasound kullanılarak tespit edilebilir. Birçok durumda asimptomatik embolik sinyaller (ES) yüksek seviyedeki felç riskine isaret eder. Klinik uygulama olarak bu teknik ES deteksiyonunda güvenilir otomatik sistemin azlıgından dolayı problem olur. Hastalardan elde edilen kayıtlar saatlerce sürebilir. Spektral görüntünün analiz edilmesi zaman kaybıdır ve bu gözlemcinin yorulmasına dolayısıyla hatalara neden olur. Embolus tarafından olusturulan ES'nin kendine özgü özellikleri vardır. Bu sinyaller, kan akısı tarafından meydana getirilen sinyallerden (DS) daha büyük genlige sahiptirler ve geçici karakteristik özellik tasırlar. Bu sinyaller kısıtlı osilasyonlu sinyallerdir ve wavelet'lere benzerler. Artifakt denen prob hareketinden veya konusmadan olusan birçok AR sinyalinden farklı olarak ES tek yönlüdür ve çogunlukla akıs spektrumunda yer alır. Literatürde beyinsel emboliyi ayırmak için bir çok metod çalısılmıstır. Bu çalısmada, önceki çalısmada yapılan embolik sinyal deteksiyonu sisteminin (Aydin, et all, 2004) hassasiyeti ve dogrulugunu arttırmak için veri madenciligi teknikleri kullanılmıstır. Anahtar Kelime: emboli, deteksiyon, veri madenciligi
Özet (Çeviri)
Asymptomatic circulating cerebral emboli, which are particles bigger than blood cells, can be detected by transcranial Doppler ultrasound. In certain conditions asymptomatic embolic signals (ES) appear to be markers of increased stroke risk. A major problem with clinical implementation of the technique is the lack of a reliable automated system of ES detection. Recordings in patients may need to be hours in duration and analyzing the spectra visually is time consuming and subject to observer fatigue and error. ES, reflected by an embolus, has some distinctive characteristics. They have usually larger amplitude than the signals from normal blood flow (Doppler speckle) and show a transient characteristic. They are finite oscillating signals and resemble wavelets. Unlike many artifacts such as caused by probe movement or speech, ES are unidirectional and usually contained within the flow spectrum. A number of methods to detect cerebral emboli have been studied in the literature. In this study, data mining techniques have been used in order to increase sensitivity and specificity of an embolic signal detection system previously described by Aydin, et all, 2004.