Investigation of centri-voltammetric behaviour of some heavy metals
Kimi ağır metalllerin santri-voltammetrik davranışının incelenmesi
- Tez No: 215951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. İSMET GÖKÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Voltammetri, Santri-voltammetri, santrifüj, önderiştirme, kurşun, bakır ve kadmiyum tayini, Voltammetry, Centri-Voltammetry, centrifugation, preconcentration, determination of lead, copper and cadmium
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ağır metaller tolerans sınırını aştıklarında toksik etki göstermekte ve canlıların yumuşak dokularında zamanla birikerek canlı bünyesine zarar vermektedir. Bu nedenle kurşun, bakır, kadmiyum gibi önemli ağır metallerin eser miktarlarının analizi çevresel ve biyolojik örnekler açısından oldukça önemlidir.Bu tezde, taşıyıcı çökelek varlığında (Al(OH)3) metal katyonlarının (kurşun, bakır ve kadmiyum) Santri-Voltammetrik davranışı incelenmiştir. Santrifüj işlemi ve voltammetrik ölçümün her ikisine uygun olabilecek bir hücre tasarlanıp yaptırılmıştır. Bu tasarımda çalışma elektrodu hücrenin tabanında yer almıştır. Taşıyıcı çökeleği içeren destek elektrolit çözeltisine metal iyonlarının standart çözeltilerinden belli miktarlarda eklenmiştir. Bu karışım santrifüjlenerek, içinde metal iyonlarının da yer aldığı ince bir alüminyum oksit tabakası cıva film elektrot yüzeyinde oluşturulmuştur. Böylelikle alüminyum oksit tabakasına hapsedilmiş metal iyonları elektrot yüzeyinde önderiştirilmiştir. Sonrasında hücre voltammetrik standa yerleştirilerek voltammetrik ölçüm alınmıştır.Yöntemin duyarlığını etkileyebilecek olan parametreler incelenmiş ve optimum koşullar (pH 6, Al(III) derişimi 2,5×10-4 M, çökelek oluşum süresi 10 dakika, adsorpsiyon süresi 10 dakika, santrifüj süresi 5 dakika, santrifüj hızı 1500 devir/dak, potansiyel tarama hızı 3,33 mV/s) saptanmıştır. Doğrusal derişim aralığının kadmiyum için 5,0×10-8- 2,0×10-6 M, bakır için 2,0×10-7- 3,0×10-6 M ve kurşun için 7,0×10-8 - 2,0×10-6 M olduğu gözlenmiştir. Yöntemin bağıl standart sapması 1,0×10-6 M Cd(II), Cu(II) ve Pb(II) iyonları için sırasıyla 8,61%; 14,78% ve 5,44% bulunmuştur (n = 5). Sonuç olarak santri-voltammetrik yöntemin kadmiyum(II), bakır(II) ve kurşun(II) iyonlarının eşzamanlı tayinine uygulanabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Heavy metals become toxic when they are exceeded the tolerance limit values. Because of accumulating in the soft tissues, they damage human body. Therefore, determination of trace heavy metals is very important in terms of environmental and biological samples. Lead, cadmium and copper are some of the important heavy metals.In this thesis, the investigation of centri-voltammetric behavior of some heavy metals (lead, cadmium and copper) is aimed using the carrier precipitate (Al(OH)3). A special cell which was designed to be compatible to both centrifugation and voltammetic measurement was constructed. In this design, the working electrode was placed at bottom of the cell. Known amount of standard metal solutions were added to the supporting electrolyte which was consisting of carrier precipitate. When this mixture was centrifuged, a thin layer of alumina which has adsorbed the metal ions was produced at the mercury film electrode surface. In this way metal ions trapped and adsorbed in alumina were preconcentrated onto the electrode surface. Then the cell was placed in the voltammetric stand and the voltammetric measurement was taken.The parameters, which can affect sensitive of the method, were investigated and the optimal conditions were determined (pH 6, Al(III) concentration of 2.5×10-4 M, precipitate standing time of 10 minutes, adsorption time of 10 minutes, centrifugation time of 5 minutes, centrifugation speed of 1500 rpm, and the sweep rate of the potential of 3.33 mV/s). The linear concentration range was obtained 5.0×10-8- 2.0×10-6 M for cadmium, 2.0×10-7- 3.0×10-6 M for copper and 7.0×10-8 - 2.0×10-6 M for lead ions. The relative standard deviation was found as 8.61%, 14.78% and 5.44% for 1×10-6 M each Cd(II), Cu(II) and Pb(II), respectively (n = 5). Consequently, the centri-voltammetric method allows to simultaneous determination of cadmium(II), copper(II) and lead(II) ions.