Voltammetric and centri-voltammetric behavior of terbutaline at glassy carbon and carbon paste electrodes
Camımsı karbon ve karbon pasta elektrotlarda terbütalinin voltammetrik ve santri-voltammetrik davranışının incelenmesi
  1. Tez No: 285135
  2. Yazar: EYLEM ERDUGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. İSMET GÖKÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Terbütalin, Santri-Voltammetri, Santrifüj, Karbon Pasta Elektrot, Camımsı Karbon Elektrot, Diferansiyel Puls Voltammetrisi, Terbutaline, Centri-Voltammetry, Centrifugation, Carbon Paste Electrode, Glassy Carbon Electrode, Differential Pulse Voltammetry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Santri-voltammetrik yöntemin kapsamını genişletmek amacıyla test maddesi olarak seçilen Terbütalinin (TB) voltammetrik ve santri-voltammetrik davranışı camımsı karbon (GCE) ve karbon pasta (CPE) elektrotlarda incelenmiştir. Yöntemin duyarlığını etkileyebilen parametreler ve optimum koşullar değerlendirilmiştir. Denemeler santrifüj işlemine ve voltammetrik ölçüme uyumlu santri-voltammetrik hücrede gerçekleştirilmiştir.Çalışma elektrotlarının koşullandırılması, hücre içindeki konumu ve karbon pastanın bileşiminin yanı sıra ortamın pH'sı, potansiyel tarama hızı, santrifüj hızı ve süresi gibi etkin parametreler incelenmiştir. Pik akımı ve pik potansiyeline ilişkin sonuçlar pH etkisinin TB derişimi ile değiştiğini ve TB'in elektro-yükseltgenmesinin GCE ve CPE'da aynı mekanizma ile yürüdüğünü düşündürmüştür. GCE ve CPE kullanılarak TB pik akımlarının değişimi 6.4×10-8 - 5.6×10-5 M derişim aralığında voltammetrik olarak izlenmiş ve kalibrasyon grafikleri optimum koşullarda oluşturulmuştur. Voltammetrik olarak CPE'da ölçülebilen en küçük terbütalin sülfat (TBS) 35 ng mL-1 düzeyindedir.Tablet formundaki Bricanyl adlı ilacın içeriğindeki (tablet başına 2.5 mg TBS) TBS'ın çözünürlüğü su ve alkollü ortamlarda incelendikten sonra voltammetrik ve santri-voltammetrik yolla analizine geçilmiştir. Her iki yöntemde de standart katma uygulanmıştır. Voltammetrik ve santri-voltammetrik yolla saptanan TBS miktarı tablet başına sırasıyla 2.38 mg ve 2.66 mg olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Terbutaline (TB) was chosen as a test substance to enlarge the scope of centri-voltammetric method. Investigations of both voltammetric and centri-voltammetry behavior of TB at a glassy carbon (GCE) and carbon paste (CPE) electrodes were aimed in this study. The parameters which can affect sensitive of the method and optimal conditions were evaluated. A centri-voltammetric cell was used to be compatible with both centrifugation and voltammetry.Conditioning and position of working electrodes, and also composition of carbon paste were examined. The effective parameters such as pH, scan rate, centrifugation speed and time were investigated. Results related to peak current and peak potential pointed out that effect of pH changed depending on TB concentration and the electro-oxidation reaction of TB occurred with the same mechanism at CPE and GCE. The change of TB peak currents was examined in the concentration range of 6.4×10-8 to 5.6×10-5 M, by using GCE and CPE in voltammetric procedure. Calibration graphs were plotted under the optimum conditions. The minimum measurable terbutaline sulphate (TBS) at CPE is as low as 35 ng mL-1 in voltammetric procedure.The solubility of TBS in alcohol and non-alcohol medium were evaluated by going peak currents. Then, the content of TBS was tried to be determined in Bricanyl Drug (2.5 mg TBS in per tablet) by applying both voltammetric and centri-voltammetric procedure. Standard addition method was performed in two sections. Amount of TBS detected was calculated as 2.38 mg and 2.66 mg in per tablet in voltammetric and centri-voltammetric procedures, respectively.