Seçilmiş değen çift yıldızların fotometrik çalışması
The photometric analysis of selected contact binary stars
- Tez No: 215960
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Değen Çift Yıldızlar, Işık Eğrisi Analizi, Dönem Değişim Analizi, V453 Mon, V523 Cas, Contact Binary Stars, Light Curve Analysis, Period Analysis, V453 Mon, V523 Cas
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez çalışması, V453 Mon ve V523 Cas değen çift yıldızlarının dönem değişim ve fotometrik analizlerini içermektedir. Söz konusu analizler V453 Mon için literatürde yapılan ilk çalışma olması bakımından önem taşımaktadır. Her iki sisteminde B,V ve R bandlarındaki ışık eğrileri TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ne (TUG) ait TUG-T40 teleskopu ile Aralık 2006 ve Ocak 2007 tarihlerinde yapılan gözlemlerden elde edilmiştir. Her iki sistem de değen çift sistem olduğundan bileşenler arasındaki kütle aktarımının parabolik bir dönem değişimine neden olacağı varsayım ile dönem değişim analizi yapılmıştır. V453 Mon sistemine ait kütle oranı (q) literatürde bulunmadığından, q taramasına gidilerek uygun q değerinin bulunması ile fotometrik analize başlanmıştır. V523 Cas sisteminin fotometrik analizi literatürden alınan dikine hız eğrisi ve elde ettiğimiz üç renk ışık eğrileri ile birlikte ortak çözüme gidilerek yapılmıştır. Her iki sistemindeışık eğrisi analizinde Wilson-Devinney programının 2003 sürümü kullanılmıştır. Sonuç olarak V453 Mon sisteminin ışık eğrilerinden fiziksel parametreleri bulunmuş olup, bu sistemin fiziksel parametreleri hakkında daha kesin yargıya varmak ve değen dizgelerin hangi alt türüne ait olduğunu söylemek için dikine hız eğrisine ihtiyaç olduğu görülmüştür. Elde ettiğimiz ışık eğrilerinden ve literatürden aldığımız dikine hız eğrilerinden V523 Cas sisteminin bileşenlerinin fiziksel parametrelerini belirledik. V523 Cas sistemi benzer çift sistemler ile H-R ve Kütle-Yarıçap diyagramlarında karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
This thesis includes the period change and photometric analysis of the contact binary stars V453 Mon and V523 Cas. Because of this study is the first in literature on V453 Mon, these analysis is very important. The light curves of both system in B, V and R bands obtained from observations made with the TUG-T40 telescope of TUBITAK National Observatory (TUG) between December 2006 and January 2007. Period analysis have been made assuming the mass transfer between the components will arise a parabolic period change due to the both systems are contact binary system. Due to the mass ratio (q) for the V453 Mon system can not be found in literature, q search procedure was applied and the photometric analysis was started after obtaining a convenient q value. The photometric analysis of V523 Cas system have been made with the common solution using tree-band light curves obtained by us and radial velocity curve obtained from the literature. The 2003 version of Wilson-Devinney program have been used during the light curve analysis of both systems. As a result, physical parameters of V453 Mon systems have been found from it's light curves. However we understood that we need radial velocity curve to pass judgment on more absolute physical parameters of this system. From the light curves that we have obtained and radial velocity curves, we determined the physical parameters of V523 Cas's components. V523 Cas system has been compared with the similar binary systems in H-R and Mass-Radius diagrams.