Bostanlı yöresindeki oturma sorunlarının nedenleri, bugünkü durumu ve giderilmesi kapsamında bir geoteknik değerlendirme
The reasons of settlement problems around Bostanlı region state of today and a geotechnical evaluation comprising the remediation
- Tez No: 215989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. RECEP YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bostanlı, Karşıyaka, Mavişehir, İAOSB, yapılarda oturma problemleri, farklı oturma, uretek sistemi, Bostanlı, Karşıyaka, Mavişehir, İAOSB, settlement problems, different settlement, uretek system
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu tez çalışmasında, çalışmanın başlığına, amaç ve kapsamlarına bağlı olarak, öncelikle seçilen pilot bölgelerin, (Karşıyaka Kıyı Çizgisi, Mavişehir- Bostanlı İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi) genel durumu hakkında bir fikre sahip olmak amacıyla geoteknik verileri ve parametreleri verilmiş ve oturma problemleri incelenmiştir.Tezin üçüncü bölümünde, oturma konusu tüm bilinen ve olası nedenleri ile incelenmiştir. Burada bahsedilen bazı oturma nedenlerinin, seçilen pilot bölgede oluşması mümkün olmamakla birlikte, gerek konu bütünlüğünü korumak gerekse oturma nedenlerinin sadece belli başlı sorunlardan kaynaklanmadığını ve farklı birçok nedene sahip olabileceğini göstermek amacıyla, hemen hemen tüm oturma sorunları örneklerle incelenmiştir. Oturma konusu dahilinde bazı faydalı çalışmalarda yapılmış ve çeşitli zemin türlerine ait oturma değerlerinin hesaplanması için hazırlanan pratik Excel hesap tablolarına yer verilmiştir.Tezin dördüncü bölümünde ise oturmanın özel nedenlerinden bahsedilmiştir. Bu nedenler uygun temel sistemi seçilmiş olsa bile genelde dikkat edilmeyen, atlanan hususları içermektedir.Beşinci bölümde pilot bölgelerdeki oturma sorunlarına değinilmiştir. Ayrıca bölgenin dışındaki birkaç olaya ve meydana gelmiş vakaların resimlerine de yer verilmiştir.Tezden elde edilen genel sonuçlar ve değerlendirmelere altıncı bölümde değinilmektedir.Çalışmanın son kısmında ise, oturma yapmış binalarla ilgili olarak bir takım çözüm uygulamalarına ve modern çözüm yöntemlerinden Uretek Sistemine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, depending upon the name and aims wanted to be reached at the end, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir and Atatürk Organized Industrial Zone soils and present buildings were examined gathering the soil parameters together to guess and determine the settlement problems.In the third chapter, the known and all possible reasons of settlement phenomenon were examined carefully. Some of the reasons of settlement didn?t comprise the region, but in order to show the possible all reasons it was decided later to tell about the other reasons with some examples and solved problems. Some valuable studies were added preparing some practical tables to calculate the immediate and consolidation settlements using Excel programs.In the fourth chapter, the special reasons of settlement phenomenon was given or mentioned. These are some ignored and forgotten sides of settlement even if the proper foundation type was chosen.In the fifth chapter the settlement problem of the pilot region were mentioned with some case studies and special pictures containing also some examples from outside nearby of the region.In the last chapter a modern procedure is given which is very popular and applied in all over the world and also in Turkey called Uretek System. Using some expansive polymers injected into voids which later gives swelling pressure to raise and remediate the settled buildings.