Mikrodenetleyici tabanla ısı kontrol sisteminin tasarımı
The design of temperature control system based on microcontroller
  1. Tez No: 216014
  2. Yazar: SİNAN SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: NTC sensörlü ısı kontrol sistemi ve tasarımı, PID ısı kontrol sistemi ve tasarımı, mikrodenetleyici tabanlı ısı kontrol sistemi ve tasarımı, Temperature control system and design with NTC sensor, PID temperature control system and design, The design of temperature control system based on microcontroller
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Mikrodenetleyici tabanla ve dijital PID kontrol algoritmalı yazılım kullanılarak tasarlanan ısı kontrol sistemi kullanıcıya birçok avantaj ve üstünlük sağlamaktadır. Sanayide veya evlerimizde sıcaklığı kontrol edilen prosesin ısı değişimlerine, dijital tabanlı PID kontrol algoritmasıyla lineerlik kazandırılarak hassasiyeti ve doğruluğu yüksek, kontrolü kolay bir kontrol sistemi elde edilir. Bu yöntemle elde edilen kazanımları örneklersek; endüstride ekonomik ve katma değeri yüksek kaliteli ürünlerin elde edilmesini, evlerimizde kullanılan ısıtma amaçlı sistemlerin kararlı bir sıcaklıkta çalışmasını sağlayarak insan sağlığına olan olumlu ve üstün yanlarını sayabiliriz.Sıcaklık kontrolünün, insan hayatında ve sanayideki birçok proseste önemli bir yeri olduğundan, bu alanda yapılan ve yapılmaya devam edilen çalışmaların değeri her zaman artmaya devam edecektir ve bilimsel anlamda önemini her zaman koruyacaktır.
Özet (Çeviri)
Temperature control system designed by using digital PID control algorithm and based on microcontroller supplies to user many advantages and superiority. We obtain a temperature control system with high accuracy and sensitivity by using digital PID control algorithm. This control system supplies a linearity to the temperature change in systems controlled its temperature in industry and our home. For example, with this control ,we can count these utilities : producing economic goods with high quality, obtaining process with stable temperature, supplying that people live in an environment with stable temperature in heating their house for a good health.Becuse of the temperature control is very important subject for our life and for many processes in industry, the importance and value of scientifical workings that will be done in temperature control area will always continue to increase.