Asetik asidin sıvı membran prosesiyle ekstraksiyonu
The extraction of acetic acid by liquid membrane process
  1. Tez No: 216047
  2. Yazar: MELEK SÖNMEZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR MANZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı membran, emülsiyon tipi sıvı membran, destekli sıvı membran, ekstraktant, Alamine 300, Alamine 336, yüzey aktif madde, asetik asit ekstraksiyonu, Liquid membrane, emulsion liquid membrane, supported liquid membrane, extractant, Alamine 300, Alamine 336, surfactant, acetic acid extraction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sıvı membranlar bazı potansiyel avantajlara sahiptir. Mevcut ayırma metotlarına göre daha yüksek selektivite, ayrılmış ürünlerin son olarak konsantre hale getirilmesinde enerji tasarrufu, yüksek kütle akısı, düşük sermaye ve işletme maliyetleri sayılabilir.% 3?8 Alamine 300 taşıyıcı, % 3?6 Span 80 yüzey aktif madde, % 5?20 Na2CO3 sıyırma çözeltisi kullanarak, emülsiyon tipi sıvı membran prosesi ile % 2?10 (w/v) asetik asit içeren sulu çözeltiden asetik asidin ekstraksiyonu deneysel olarak incelenmiştir.Karıştırma hızı, yüzey aktif madde konsantrasyonu, çözücü tipi, taşıyıcı tipi (Alamine 300, Alamine 336, TBP) ve konsantrasyonu, sıyırma çözeltisi Na2CO3 konsantrasyonu, besleme çözeltisi pH ve konsantrasyonu ekstraksiyon hızına etkisi deneysel olarak araştırılmıştır.Asetik asit, emülsiyon tipi sıvı membran prosesi kullanarak başarılı bir şekilde sulu çözeltilerden ekstrakte edilmiştir. Sulu çözeltilerdeki asetik asidin 10 dak. içinde bir karıştırma kabında yaklaşık % 86'sının ekstraksiyonu başarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Liquid membranes have potential of several advantages, some of which are of particular interest for the recovery of carboxylic acid and amino acids: selectivities higher than those attainable by current seperation methods, saving on energy cost for final concentration of seperated products, high massfluxes, and low capital and operation costs.The extraction of acetic acid from aqueous solutions by emulsion type liquid membrane process has been experimantally investigated using 2?10% (w/v) acetic acid solution, 3?8% Alamine 300 as carrier, 3?6% Span 80 as surfactant, and 5?20% Na2CO3 as stripping solutions.Such important parameters as mixing speed, surfactant concentration, solvent type, the carrier type (Alamine 300, Alamine 336, TBP) and concentration, stripping agent Na2CO3 concentration, feed solution pH and concentration, and affecting the rate of extraction and efficiency, have been experimentally examined.Acetic acid has been successfully extracted and concentrated from aqueous solutions using the emulsion liquid membrane process. About 86% extraction of acetic acid in the solution has been achieved in about 10 minutes in a stirred vessel.