Taguchı metodunun kauçuğun vulkanizasyonu prosesine uygulanması
Applying taguchi method in industrial rubber?s vulcanization process
- Tez No: 216048
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. BAKİ ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taguchi Metodu, Deneysel tasarım, Grafiksel gösterim, Kauçuk sanayi, Taguchi Method, Taguchi Orthogonal Arrays, Graphical Representation, Rubber Industry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Artan rekabet ortamında, işletmelerin ayakta durabilmesi ve varlıklarını sürdürebilmeleri için kalite geliştirme ve maliyet düşürme çalışmalarının sürekli olması gerekir. Taguchi, kalite maliyetlerini azaltmanın bir yolu olarak proses parametrelerinin tasarımında deneysel tasarımın kullanılmasını vurgular. Bu çalışmada, kalite ile ilgili problemlere neden olan değişkenlik kaynakları belirlenerek, kalite karakteristiklerinin en iyilenmesine olanak veren; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin endüstriyel problemlerinde sık ve etkin olarak kullanılan Taguchi Yöntemini kullanarak, endüstriyel bir uygulama bazında da yaptığı iyileştirmeleri ve etkinliğini ortaya koymaktadır.Bu çalışmada Deneysel Tasarım ve Taguchi Tekniği ayrıntılarıyla ele alınmış ve Laspar Ltd. Şti. Bursa Fabrikası'nda kauçuk vulkanizasyonu aşamasında gerçekleştirilen bir uygulamaya yer verilmiştir. Uygulamada, kauçuğun en önemli kalite karakteristiği olarak belirlenen kopma mukavemetini maksimize edilmesi amaçlanmıştır. Uygulamada öncelikle mukavemet üzerinde etkili olduğu düşünülen faktör ve seviyeleri belirlenmiş, belirlenen faktör ve seviyelere uygun ortogonal dizi seçilerek deneyler endüstriyel koşullar altında 5'şer kez tekrar edilmiştir. Deney sonuçları, ortalama değer ve Sinyal gürültü oranına göre hesap tablosu uygulanmış varyans analizi ve taguchi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre kopma üzerinde etkili olan faktör ve seviyeleri belirlenmeye çalışılmış ve yapılan doğrulama deneyleri ile kullanılan yöntemin sağlaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde uygulanan yöntem ve çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar irdelenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Under increasingly competitive conditions, for the purpose of not being behind their competitiors and defending their market share companies have to apply quality improvement and cost minimizing policies and techniqueson their process.Taguchi, emphasizes the importance of using experimental design in defining process parameters as a way of minimizing quality costs. In this paper, sources of variation which cause quality problems are determined and Taguchi method which has an ability to optimize of quality characteristics and has been applied quite often in the developed and developing countries industrial applications., is applied. In order to prove the improvement and efficiency of the method, an industrial application in automotive sector has been carried out.In this study, Experimental Design and Taguchi Approach have been explained in detail and Laspar Co. Bursa Plant has been carried out under real industrial conditions in rubber?s vulcanization process. In this application, rubber?s vulcanization activity has been selected as the most important quality characteristic and tensile strength to maximize. In the application, firstly factors and levels, which have effect on tensile quality characteristic, were defined and than appropriate orthogonal array was selected and finally experiments were done in each trial 5 times. The experimental results were analysed with equation table an anova techniques and taguchi techniques. At the and, by using confidence experiments it has been tried to identify important factors and levels on tensile. At the last section of the study, results of the application has been criticized and discussed.