Dan katkılı polikarbonat ince filmlerin optik ve fotoiletkenlik özellikleri
Optical and photocundivity properties of dan doped polycarbonate thin films
- Tez No: 216055
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimer, NLO molekül, ftalosiyanin, ince film, kırılma indisi, elektriksel iletkenlik, elektriksel kutuplanma, fotoiletkenlik, merkezi simetrik yapı, Polymer, NLO molecules, phthalocyanine, DAN, thin film, refractive index, electrical poling, photoconductivity, central symmetric structure
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada polimer, NLO molekül DAN ve ftalosiyanin katkılı polimer ince filmler, daldırma yöntemi kullanılarak hazırlandı.Polimerik maddelerin düşük dielektrik katsayısına, yüksek optiksel geçirgenliğe sahip olmaları ve kolayca ince film formuna getirilip, uygun elektro optik devre elemanı formuna sokulabilmeleri bu maddeleri kristallere oranla daha cazip kılmıştır.Geçen 15?20 yıl içerisinde dünyanın çeşitli merkezlerinde polimerik maddelerin fiziksel ve optiksel özelliklerinin tespit edilmesi üzerine binlerce çalışma yapılmıştır. Uygulamada kullanılabilecek en uygun polimerik numune ve en uygun çalışma şartları araştırılmıştır.Bu çalışmada katkısız ve DAN ile Pc molekülü katkılı polikarbonat numeneleri incelendi. Bu numenelerin kırılma indisi, spektroskopik bir yöntemle tespit edildi. Literatürdeki değere göre nispeten küçük kırılma indisi n = 1.3 ( 632.8 nm) elde edildi. Kalınlığı yüzey pürüzlülüğü (perthometre) yöntemiyle ölçüldü. Filmlerin 4-5 kalınlığa sahip olduğu tespit edildi. IDT kaplı cam üzerine hazırlanmış ince filmlerin dc ve ac elektriksel iletkenlikleri farklı sıcaklık ve frekanslarda ölçüldü.Numunelerin lineer olmayan optiksel özellikleri için elektriksel kutuplama işlemleri uygulandı. Elektrik kutuplama ile ince filmlerin yapısındaki merkezi simetri kırılarak DAN (NLO) molekülleri bir yönde yönlendirildi. Moleküller bu şekilde dondurularak merkezi simetrik olmayan bir yapı oluşturuldu. Moleküllerin alan yönünde yönelimi soğurma spektrumunda ki azalma ile ispat edildi.Kutuplu ve kutupsuz filmlerin dc ve ac fotoiletkenlik ölçümü yapıldı. Fakat bu numunelerin fotoiletkenlik özelliği göstermediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Having low dielectric coefficient and high optical transperency and also easy fubrication in thin film form cheap mass production made polimeric materials superior over inorganic crystals. In order to find out the best polimeric materials for device application many work done over world in last 20 years.In this work undoped PC and DAN and Pc doped PC films prapered by dip coating method. The refractive indices of thin films measured through spectroscopic method. Relatively low refractive index value of 1.3 ( was found. Thicknesses of the films were measured by a perthometer. 4-5 of thickneses are found. Dc and ac electrical conductivities of thin films were measured at different temperatures and frequncies.For NLO properties of thin films the films were electrically poled. The centrosymmetry in thin films were broken through electrical poling process. DAN NLO molecules were aligned in the line of electric field direction. The reduction in peak value of absorption spectrum proved the non-centrosymmetric order in polimer thin films.The dc and ac fotoconductivity measurements of these samples were also carried out. However, it is found that these samples have not shown any photoconductivity properties.