Doğal gaz yakıtlı katı oksitli yakıt pili sistemi için sabit sıcaklık buharlı yakıt dönüştürücü tasarımı
Constant temperature steam fuel reformer design for natural gas fueled solid oxide fuel cell system
- Tez No: 216109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TURHAN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yakıt pili, ısı değiştiricisi ile entegre yakıt dönüştürücüsü, Fuel cell, exchanger integrated fuel reformer
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüzde hızla artan enerji gereksinimi var olan kısıtlı kaynakların en doğru şekilde kullanılmasını ve yeni enerji kaynaklarının veya enerji dönüşüm sistemlerinin bulunmasını zorunlu hale getirmiştir.Bu çalışmada, enerji üretim yöntemlerine farklı bir bakış açısı getiren yakıt pilleri üzerinde durulmuştur. Esas olarak, yakıt pili sistemlerinde kullanılan yakıt dönüştürücüler incelenmiş ve ısı değiştiricisi ile entegre buharlı yakıt dönüştürücünün ısıl tasarımı yapılmıştır.Yapılan çalışmalar sonucunda buharlı yakıt dönüştürücünün ısıl tasarımı için bir bilgisayar programı yazılarak dönüştürücü farklı çalışma koşulları için incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapidly incerasing energy demand makes us to use the limited energy recourses most efficiently. It is getting an obligation to find a new energy recourses or energy conversition system day by day.This study, we dealed with the fuel cells which brings the different point of view on energy production methods. Principally, reformer, which used in fuel cell systems, are examined and heat exchanger integrated fuel reformer?s thermal design was performed.On the evidence of studies, the computer software for this heat exchanger integrated fuel reformer?s thermal design was developed and reformer was investigated in different working conditions.