Belirtisiz istatistikten yararlanılarak matematik eğitimi derslerine yönelik tutumun belirlenmesi
Identification of the attitude towards mathematics education courses using fuzzy statistics
  1. Tez No: 216165
  2. Yazar: NAİME KARAKAŞ TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NECLA TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, İstatistik, Education and Training, Mathematics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtisiz (fuzzy, bulanık) kümeler, belirtisiz istatistik, belirtisiz beklenen değer, matematik eğitimi, tutum ölçeği, likert tipi tutum ölçeği geliştirme, matematik eğitimi dersleri, fuzzy sets, fuzzy statistics, fuzzy expected value, mathematics education, attitude scale, developing a Likert Type Attitude Scale, Mathematics education courses
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada Matematik Öğretmenliği öğrencilerinin matematik eğitimi derslerine yönelik tutumlarının belirlenmesi için belirtisiz istatistik ve klasik test geliştirme yöntemlerinden yararlanılarak bir tutum ölçeği oluşturulmuş ve öğrencilerin matematik eğitimi derslerine yönelik tutumları belirlenmiştir. Ölçek maddeleri araştırmacılar tarafından ilgili literatür taranarak ve uzman görüşlerine başvurularak belirlenmiştir; bunun sonucunda 40 maddelik taslak ölçek hazırlanmıştır. Bu ölçek Hacettepe ve Balıkesir Üniversiteleri Eğitim Fakültelerinin OFMA Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümlerinde okumakta olan toplam 400 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 11.5 kullanılmış ve klasik yöntemle yapılan analizler sonucunda ölçek 18 maddeye indirilmiştir. Ölçeğin güvenirliği için elde edilen Cronbach Alpha katsayısı 0,928'dir. Geçerlik için yapılan faktör analizi sonucunda ölçeğin maddelerinin tek boyutta toplandığı görülmüştür. Ayrıca belirtisiz yöntemle yapılan analizler ile klasik yöntemle yapılan analiz sonuçları karşılaştırılmış ve bunlara ilişkin yorumlar yapılmıştır. Daha sonra, elde edilen 18 maddelik nihai ölçek Hacettepe, Gazi ve Başkent Üniversiteleri Eğitim Fakültelerinin OFMA Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencilerine uygulanmıştır. Veriler değerlendirilirken tutumların belirlenmesinde klasik ve belirtisiz yöntemlerin her ikisi de uygulanarak elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca elde edilen tutum puanlarının çeşitli değişkenlerle ilişkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, by making use of Fuzzy Statistics and classical test development methods, an attitude scale has been constructed in order to identify the attitudes of mathematics education students towards mathematics education courses, and their attitudes towards the courses have been revealed. The items in the scale have been determined through a review of literature and consulting experts in the area; and as a result, a pilot scale consisting of 40 items has been prepared. This scale has been applied to 400 students studying in the division of Mathematics education at OFMA departments and Elementary Mathematics Education Departments of Hacettepe University and Balıkesir University. In analysing the collected data, SPSS 11.5 has been used and as a result of the analysis performed through classical method, the number of the items in the scale have been reduced to 18. The Cronbach Alpha for the reliability of the scale is 0,928. After a validity factor analysis, it is found out that the items of the scale have been formed in a single dimension. Besides, the analysis performed through fuzzy statistics and classical methods have been compared and the results have been interpreted. Then, the final 18-item scale has been applied to students studying at OFMA Department, the division of Mathematics Education and Elementary Mathematics Education at Hacettepe, Gazi and Baskent Universities. While evaluating the data, both classical and fuzzy methods have been applied and the results have been compared. Furthermore, the relationship between attitude scores and different variables has been investigated.