Karmaşık sayılarda kavram yanılgısı ve hata ile tutum arasındaki ilişki
The relationship between misconception and error with attitude in complex numbers
  1. Tez No: 216164
  2. Yazar: VİLDAN KEÇELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NECLA TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Karmaşık sayılar, kavram yanılgısı, hata, tutum, Complex numbers, misconception, error, attitude
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma Hacettepe, Balıkesir, Gazi Üniversitelerinin OFMA Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı ve Hacettepe, Balıkesir, Ankara, Zonguldak Karaelmas Üniversiteleri Fen Fakültesi Matematik Bölümünde Karmaşık Analiz dersini almış olan öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin karmaşık sayılar konusundaki kavram yanılgılarını, hatalarını, karmaşık sayılara yönelik tutumlarını belirlemek ve öğrencilerin karmaşık sayılara yönelik tutumları ile kavram yanılgıları ve hataları arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Veri toplama araçları olarak 20 maddelik ?Karmaşık Sayılar Tutum Ölçeği? ve 17 maddelik ?Karmaşık Sayılar Teşhis Testi? kullanılmıştır. Karmaşık Sayılar Tutum Ölçeğinin güvenirliğinde Cronbach Alpha katsayısı 0,93'tür. Yapı geçerliği için yapılan faktör analizinde ölçek tek boyutlu çıkmıştır. Karmaşık Sayılar Teşhis Testinin güvenirliğinde Cronbach Alpha katsayısı 0,84 olarak bulunmuştur Geçerlik içinse uzman görüşü alınmıştır. Verilerin çözümlenmesi SPSS 11.5 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Karmaşık sayılar konusunda üniversite öğrencilerinin sahip oldukları kavram yanılgıları ve hataları tespit edilmiştir. Bu yanılgı ve hataların daha önce ortaöğretim ikinci sınıf öğrencilerinde saptanan hata ve yanılgılarla benzerlik gösterdiği ve öğrencilerin karmaşık sayılara yönelik tutumlarının olumluya yakın olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin karmaşık sayılara yönelik tutumları ile karmaşık sayılar konusundaki kavram yanılgıları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out with undergraduate students taking Complex Analysis course at OFMA department, division of Mathematics Education at Hacettepe, Balıkesir and Gazi Universities and Faculty of Science, Department of Mathematics at Hacettepe, Balıkesir, Ankara and Zonguldak Karaelmas Universities. The aim of the study is to identify the misconceptions and errors of and attitudes towards complex numbers and to identify the relationship between their attitudes and misconceptions and errors. The data have been collected through a 20-item ?Complex Numbers Attitude Scale? and a 17-item ?Complex Numbers Diagnostic Test?. The Cronbach Alpha value in the reliability of Complex Number Attitude Scale is 0,93. The Cronbach Alpha value in the reliability of Complex Numbers Diagnostic Test is 0,84, and experts have been consulted for the validity. The collected data have been analyzed by using SPSS 11.5. The misconceptions and errors on complex numbers have been identified. It is found out that these misconceptions and errors correlate with the ones in secondary education second year students and that their attitudes to complex numbers are close to positive. However, no meaningful correlation between the attitudes of the students towards complex numbers and their misconceptions has been found.