Havalı sınıflandırıcıların modellenmesinde performans eğrisine dayalı farklı model yaklaşımlarının karşılaştırılması
Comparison of different efficiency curve approaches in modelling of air classifiers
- Tez No: 216176
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET HAKAN BENZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: havalı sınıflandırıcı, verimlilik eğrisi, Air classifier, efficiency curve
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada, havalı sınıflandırıcıların verimlilik eğrilerini tanımlayan matematiksel eşitliklerin endüstriyel verilerle olan uyumunun incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında Italcementi Set Çimento Ambarlı çimento öğütme tesisi, Bolu çimento sanayii Kazan çimento öğütme tesisi, Çimsa Kayseri çimento tesisi, Çimsa Mersin çimento tesisi, Çimsa Lalahan çimento öğütme tesisi, Antalya Özgür çimento ve beton tesislerinde bulunan, Sepol, Sepax, QDK ve O-Sepa üçüncü nesil dinamik sınıflandırıcılarının bulunduğu devreler örneklenmiş, örneklerin tane boyu dağılımları belirlenmiş ve önceki dönemlerde alınan veriler de kullanılarak madde denkliği çalışmaları yürütülmüştür. Madde denkliği çalışmalarıyla birlikte deneysel veriler hatalardan arındırılmış ve ileriki aşama olan modelleme çalışmaları için uygun olup olmadığı belirlenmiştir. Sonraki aşamada ise, her veri seti için verimlilik eğrileri çizilmiş ve sınıflandırıcıların gerçek kesme boyu, düzeltilmiş kesme boyu ve kaçak değerleri belirlenmiştir. Elde edilen bu veriler ışığında aralarında Finch, Plitt, Zhang, Lynch ve Rao, Whiten, Molerus, Lippek ve Espig eşitliklerinin bulunduğu verimlilik eğrisi yaklaşımlarının başarısı sınanmıştır. Eşitliklerin tahmin gücü ölçülen ve hesaplanan verimlilik eğrilerinin grafiksel olarak gösterilmesi ile ölçülmüştür. Çalışmalar sırasında matematiksel eşitliklerdeki değişkenler doğrusal olmayan regresyon yöntemi ile tayin edilmiştir. Bu yöntem ile belirlenen değişkenler, verimlilik eğrilerinden elde edilen deneysel değişkenler ile karşılaştırılmış ve aralarındaki ilişkiler ortaya koyulmuştur. Bu çalışmalar sonunda Whiten tarafından geliştirilen matematiksel fonksiyonun verimlilik eğrisini tanımlayan en iyi yaklaşım olduğunun anlaşılmasından sonra modelleme çalışmaları için en uygun eşitlik olduğu sonucuna varılmış ve bu eşitlikte karşılaşılan problemlerin çözülmesi yoluna gidilmiştir. Bu çalışma kapsamında ilk olarak eşitlikten elde edilen parametreler ile deneysel olarak grafik üzerinden bulunan parametreler arasındaki ilişkiler ortaya koyulmuştur. Yürütülen bu çalışma sonunda geliştirilen eşitliklerle Whiten yaklaşımının deneysel verilerle uyumu sağlanmıştır. Çalışmanın bundan sonraki bölümünde ise tasarım ve işletme değişkenlerinin sınıflandırıcı performansı üzerine etkisi incelenmiştir. Bu bölümden elde edilen sonuçlar ile istenilen ürün boyuna ve kapasite miktarına göre kullanılacak olan sınıflandırıcıya ait gerekli hava miktarı, rotor hızı ve sınıflandırıcı çapı gibi tasarım parametrelerine ulaşmak mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims at, investigating the prediction capabilities of different efficiency curve approaches and their correlation with the industrial data. Within the context of this study, sampling studies were carried out at Italcementi Set Ambarlı cement plant, Bolu Cement Corp. Kazan cement grinding plant, Çimsa Kayseri cement plant, Çimsa Mersin cement plant, Çimsa Lalahan cement grinding plant, Antalya Özgür cement and concrete plant in which high efficiency dynamic classifiers such as Sepol, Sepax, QDK and O-Sepa were operated. Following this study, particle size distribution of the samples was determined and mass balancing technique was used to adjust all data account for experimental errors and to calculate the flow rates for all streams. Following this study, effieciency curves of the air separator were drawn and by pass, cut size and corrected cut size parameters were determined. By using the data obtained from the previous sections, the prediction capabilities of the efficiency curve approaches developed by many researchers such as Finch, Plitt, Zhang, Lynch & Rao, Whiten, Molerus, Lippek & Espig were tested. The results were evaluated by drawing the measured and the calculated efficiency curves. The parameters of each approach were calculated by non linear regression method and finally experimental parameters were compared with the calculated parameters and the correlations between them were examined. The results of the efficiency curve calculations showed that the approach developed by Whiten was the only equation which was in good correlation with the industrial data. From this point of view, it was concluded that the Whiten?s approach was the most appropriate model to be used during the modelling studies of air classifiers. The drawbacks of this equation were determined and the problems were fixed. At the end of this study, the effects of the operating and the design parameters of air classifiers on air classifier performance were examined. The operating parameters such as rotor speed, air velocity were related with the cut size while air classifier feed amount, air velocity and the dust load of the air classifier feed were related with the by pass. Finally, rotor surface area were related with the air classifier feed amount, the product amount and the air amount needed for separation process.