Disk makaslama indeks deneyi ile dayanım anizotropisinin araştırılması
Investigation of strength anisotropy by the block punch index test
  1. Tez No: 216175
  2. Yazar: HASAN KARAKUL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REŞAT ULUSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Block punch strength index, uniaxial compressive strength, strength anisotropy, discontinuity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kaya malzemelerinin dayanım ve deformabilite özelliklerinin tayini, standartlara veya önerilmiş yöntemlere uygun olarak hazırlanmış örnekler üzerinde bu amaçla geliştirilmiş cihazlarla yapılmaktadır. Ancak bu deneyler için standart örnek hazırlamada karşılaşılan güçlükler ve deneyler için gerekli olan pahalı cihazlar ile deney süreleri, araştırmacıları bu özellikleri belirlemek üzere daha basit ve indeks türü deney yöntemlerini ve gereçlerini geliştirmeleri yönünde etkileyici olmuştur. Bu çalışma; bir indeks deney olarak önerilen disk makaslama dayanım indeksi (BPI) ve tek eksenli sıkışma dayanımı (?c) deneyleri yapılarak dayanım anizotropisinin (yönserliğinin) araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında BPI ile tek eksenli sıkışma dayanımı deneyleri yapılmıştır. Deney verileri esas alınarak ?c `ye bağlı yönserlik tipi araştırılmış ve BPI ve ?c değerleri yönserlik açısından değerlendirilmiş ve kaya örneklerinin eğimli süreksizlikler içermesi halinde süreksizliklere dik doğrultudaki ?c değerlerinin tahmini amacıyla BPI ve ?c arasında geçiş sağlayan bazı görgül ilişkiler önerilmiştir. Ayrıca bu ilişkiler kullanılarak elde edilen değerler, deneylerden belirlenen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Yapılan değerlendirmeler ve karşılaştırmalar, söz konusu ilişkilerin bu çalışmada kullanılan orta-düşük derecede yönserliğe sahip kayalarda ?c'yi tahmin performansının iyi olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Disk makaslama dayanım indeksi, tek eksenli sıkışma dayanımı, dayanım anizotropisi (yönserlik), süreksizlik
Özet (Çeviri)
The geomechanical properties of rock materials such as strength and deformability are determined on core specimens prepared according to the standards or suggested methods using suitable devices developed for the purpose. Yet the difficulities in preparation of the test specimens according to the standards, and provisions for expensive testing equipment have motivated the investigators to develop simpler and index type test methods and associated devices for determination of these geomechanical properties. This study aims to investigate the strength anisotropy by the block punch strength index (BPI) and uniaxial compressive strength (sc). For this purpose, BPI tests and uniaxial compression tests were conducted. Based on the experimental data, type of anisotropy depending on c was assessed, anisotropy effects in the BPI and sc were evaluated, and empirical relationships were developed for estimation of the sc in the strongest direction (i.e. loading perpendicular to the weakness plane). In addition, the observed and estimated sc values derived from the prediction equations were compared. The comparisons suggest that the prediction performances of the equations are quite well for the moderate-low anisotropic rocks used in this study.