Geniş bantlı yönlü bağlaştırıcı teorisi ve tasarımı
Theory and design of broadband directional coupler
- Tez No: 216182
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geniş bant, çok basamaklı, simetrik, yönlü bağlaştırıcı, 3-dB 90° yönlü bağlaştırıcı, Broadband, multisection, symmetrical, directional coupler, 3-dB 90° directional coupler
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Geniş bantlı yönlü bağlaştırıcı tasarımında genel olarak çok basamaklı bağlaştırıcı yöntemi tercih edilmektedir. Bu çalışmada çok basamaklı yönlü bağlaştırıcı tasarlama yöntemi sunulmuş, detaylarıyla birlikte anlatılmıştır. Aynı zamanda, verilen bu yöntemle Rogers RT/Duroid 6002 taban malzemesine sahip üç katlı şerit hat yapısı kullanılarak 1.5 - 22 GHz aralığında ±1 dB genlik dengesi performansına sahip iki farklı çok basamaklı 3-dB 90° yönlü bağlaştırıcı tasarlanmıştır. Tasarım ve benzetim detayları ilgili bölümlerde verilen bu iki farklı yapının kutu boyutu ve altın kaplama performanslarının karşılaştırılabilmesi için 5 farklı çeşit gerçekleştirimi yapılmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Bu sonuçlar beş yapı için de hedeflenen performansın sağlandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Generally, the multisection directional coupler method is preferred in broadband directional coupler design. In this study, a multisection directional coupler design method is presented and the details of this method are explained. Two different multisection 3-dB, 90° directional couplers which have ±1 dB amplitude balance performance betwen 1.5 and 22 GHz, are designed on a stripline structure, consisting of Rogers RT/Duroid 6002 substrate using this metodology. For these two structures whose design and simulation details are given in related chapters, five different types of realization are performed, in order to compare different sized box, copper and golden plated performances. Obtained results and comparison with theory are given for these manufactured couplers. These results show that all these five different couplers display the expected performance successfully.