Asetilen üretimi yapan tesislerde kazaya sebep olabilecek faktörlerin belirlenmesi ve çevresel etkilerinin incelenmesi
Investigation of the factors that can cause accident and analysing the environmental impacts of acetylene production plants
  1. Tez No: 216187
  2. Yazar: KADİR TOMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM L. SANİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asetilen, risk analizi, hata ağacı, olay ağacı, patlama, yangın, Seveso
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada asetilen üretimi yapan bir fabrikanın Seveso II Direktifi kapsamında iş güvenliği ve çevre riskleri ele alınmış, hata ağacı- olay ağacı yöntemi ile büyük endüstriyel kazalara neden olabilecek risk ve tehlikeler belirlenmiş ve kaza senaryoları yaratılmıştır. Kaza senaryolarında birbirlerini tetikleyen olaylar zinciri gösterilmiştir.İşyerinde çalışan kişilerle yapılan anket sonucunda bir yıllık zaman içerisinde oluşabilecek riskler ve tehlikelerin frekansları belirlenmiştir. Yapılan risk analizinde hemen önlem alınması gereken, büyük endüstriyel kazalara sebep olabilecek tehlike ve riskler belirlenmiştir.Asetilen üretimi yapan tesisin mevcut iş ve çevresel güvenlik önlemleri ve bu önlemler için hazırlanmış talimatnameler incelenmiş, ulusal ve uluslararası standartlarla karşılaştırılmıştır.Asetilen üretimi yapan tesisteki bölümler ve asetilen üretiminde kullanılan maddeler belirtilmiş ve çevresel etkiye neden olabilecek kısım ve maddeler için çevresel etki değerlendirmeleri yapılmıştır.Çalışmanın son aşamasında üretim sonucunda depolanan asetilen tüplerinin ve gaz tutucuda biriken asetilen gazının patlaması sonucunda asetilen üretim yapan fabrikanın, çalışan kişilerin ve çevrenin patlamanın basınç etkisinden nasıl etkileneceği hesaplanmıştır. Bu etkilerden etkilenmemek için oluşturulması gereken güvenlik hatlarının mesafeleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Occupational and environmental risks and hazards were assessed in an acetylene gas production plant, the risks and hazards which can cause explosion were determined by using fault tree-event tree method and accident scenorious are developed by using the consequences.By taking poll to the workers which are working in the acetylene gas production plant, the possible health and safety and environmental risks and hazards were determined and possibility of the frequencies of these risks were calculated.Occupational and environmental safety procedures which were used in the acetylene gas production plant were explained and these procedures were compared with international and national standards.The units of the acetylene gas production plant were explained and the environmental impacts of these units and materials used were determined.At the end of the study the effects of a possible explosion which can occur in gasholder, acetyelene gas filling unit and storing units was determined. The safety distances was determined if an explosion occured.Keywords : Acetylene, risk analyses, event tree, fault tree , explosion, fire,Seveso