Monte carlo simulation in radiotherapy
Radyoterapide Monte Carlo benzeşimi
- Tez No: 216186
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMBAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: radyoterapi, Monte Carlo, linear hızlandırıcı, BEAMnrc, DOSXYZnrc, dozdağılımı, radiotherapy, Monte Carlo, linear accelerator, BEAMnrc, DOSXYZnrc, dose distribution
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Monte Carlo yöntemi kullanılarak klinik prostat hastalarının ışın tedavisinin benzeşimiyapılmıştır. Bunun için radyasyon kaynağı olan Lineer Hızlandırıcı (LINAC)modellenmiş ve hastanın içindeki doz dağılımı hesaplanmıştır.BEAMnrc bilgisayar kodu kullanılarak Gülhane Askeri Tıp Akademisinde(GATA)bulunan PHILIPS SL25 lineer hızlandırıcısının gerçekçi bir modeli oluşturulmuş veradyasyon kaynağı faz-uzay verisi olarak saklanmıştır. Monte Carlo metodu ile eldeedilen kaynak modeli, 3 boyutlu su fantomu kalibrasyon deneyinden elde edilen derindoz eğrileri ile karşılaştırılıp sınamıştır. Hasta geometrisi bilgisayar tomografisinden(BT) elde edilen görüntüler sayesinde oluşturulmuştur. 3 klinik prostat hastasınınbilgisayar modeli GATA tedavi planlama sisteminden alınan veriler doğrultusundaCTCREATE arayüz programı kullanılarak hazırlanmıştır. BT'deki her bir gri piksel,içeriğindeki malzeme özelliği ve yoğunluğu ile birlikte 3 boyutlu kutucuklar (voxel)halinde bilgisayar modeline dönüştürülmüştür. Doz dağılım hesabı DOSXYZnrcbilgisayar kodu ile yapılmıştır. Doz hesabındaki yaklaşım benzersizdir ve Monte Carlobenzeşiminin optimizasyonundan ileri gelmektedir. Optimizasyon parametreleri voxelboyutu ve kullanılan malzeme sayısının yanı sıra, hesapta takip edilen parçacıksayısı ve sonuca ulaşmada kullanılan hızlandırma tekniklerinden ibarettir.3 boyutlu su fantomu kalibrasyon deney karşılaştırmasından elde edilen sonuçlar vedoz dağılım hesaplarından alınan sonuçlar Monte Carlo metodunun lineer hızlandırıcıradyasyon kaynağı ve doz dağılım hesabı benzeşimini oldukça başarılı bir şekildeyapabildiğini ve klinik prostat hastaları için radyoterapi tedavi planlama sistemleriyleuyumlu ve karşılaştırılabilir olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Monte Carlo method is applied to simulate external radiation treatment of prostatetest cases by modelling the linear accelerator (LINAC) radiation source and dosedeposition within the patient.A realistic model of the linear accelerator PHILIPS SL25 of GATA (Gülhane AskeriTıp Akademisi) has been simulated by using the BEAMnrc code; the radiation sourcewas obtained in the form of phase-space data. This source has been verified bysimulating a benchmark experiment where a 3D water phantom is used to obtaindepth dose profiles. Modelling of the patient geometry was performed on the basis ofCT images. Three clinical prostate test cases were reconstructed using theparameters and CT images from the radiotherapy treatment planning system ofGATA. The CT data sets were handled by using an interface program, CTCREATE,to convert each grey-level pixel into a voxel of corresponding anatomical tissue typedefined by its elemental composition and mass density. The dose distribution wassimulated using the DOSXYZnrc code.The unique approach for the dose calculation is the optimization of Monte Carlosimulation. The optimization parameters were the voxel size, number of materialsand number of histories, as well as variance reduction techniques.The comparison of the 3D water phantom benchmark and dose distribution resultsshow that, Monte Carlo is able to simulate treatment head radiation source andcalculate accurate dose depositions and is comparable and compatible withradiotherapy treatment systems for prostate test cases.