Removal of phenols from waste waters via dye affinity sorption
Fenollerin boya afinite adsorbsiyonu aracılığıyla atık sulardan uzaklaştırılması
- Tez No: 216205
- Danışmanlar: PROF.DR. F. SEMA BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Boya-afinite adsorpsiyonu, Kriyojeller, Klorofenoller, Çevre kirliliği, Dye-affinity adsorption, Cryogels, Chlorophenols, Environmental pollution
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Poli(akrilamid-allil glisidil eter) [poli(AAm-AGE)] kriyojeli, monomerlerin bir cam kolon içerisinde donmuş sulu çözeltilerinde ilerleyen yığın polimerizasyon (kriyo-polimerizasyon) işlemi ile hazırlanmıştır. Eritme işleminin ardından 10-100 ?m boyutlarında birbirlerine polimerik matriks boyunca kesintisiz olarak bağlı gözeneklere sahip monolitik kriyojel elde edilmiştir. Poli(AAm-AGE) kriyojelne Cibacron Blue F3GA immobilizasyonu, epoksi grupları üzerinden kovalent bağlanma aracılığıyla gerçekleştirillmiştir. Poli(AAm-AGE) kriyojeli, şişme testleri, FTIR, taramalı elektron mikroskobu (SEM), elemental analiz yöntemleri ile karakterize edilmiştir. Poli(AAm-AGE) monolitik kriojelinin denge şişme oranı, 6.84 g H2O/g kriyojel olarak bulunmuştur. 68.9 ?mol Cibacron Blue F3GA/g içeren poli(AAm-AGE) kriyojeli, fenol ve klorofenollerin sulu çözeltilerden (fenol, m-klorofenol, p-klorofenol, 2,4,6-triklorofenol) adsorpsiyon/desorpsiyon çalışmaları için kullanılmıştır. Fenol ve Klorofenollerin Cibacron Blue F3GA içeren poli(AAm-AGE) kriyojeli üzerine maksimum adsorpsiyonu, fenol için 128.5 ?mol/g, 2,4,6-triklorofenol için 144.3 ?mol/g, p-klorofenol için 155.8 ?mol/g ve m-klorofenol için 164.7 ?mol/g olarak bulunmuştur. Bu değerler ışığında afinite sıralaması şu şekilde oluşturulmuştur: m-klorofenol > p-klorofenol > 2,4,6-triklorofenol > fenol. fenollerin adsorpsiyonu pH değerinin artması ile azalmaktadır. Fenollerin desorpsiyonu methanol çözeltisi (%30 v/v) kullanılarak sağlanmıştır. Sulu fazdaki fenollerin cosantrasyonu HPLC (High Performance Liquid Chromatography) yöntemi ile belirlenmiştir. Cibacron Blue F3GA immobilize edilmiş kriyojeller, adsorpsiyon kapasitelerinde dikkate değer bir düşüş olmadan ondan fazla adsorpsiyon/desorpsiyon çalışmasına uygundur.
Özet (Çeviri)
Poly(acrylamide-allyl glycidyl ether) [poly(AAm-AGE)] cryogel was prepared by bulk polymerization which proceeds in an aqueous solution of monomers frozen inside a glass column (cryo-polymerization). After thawing, the monolithic cryogel contains a continuous polymeric matrix having interconnected pores of 10-100 ?m size. Cibacron Blue F3GA was immobilized by covalent binding onto poly(AAm-AGE) cryogel via epoxy groups. Poly(AAm-AGE) cryogel was characterized by swelling studies, FTIR, scanning electron microscopy (SEM) and elemental analysis. The equilibrium swelling degree of the poly(AAm-AGE) monolithic cryogel was 6.84 g H2O/g cryogel. Poly(AAm-AGE) cryogel containing 68.9 ?mol Cibacron Blue F3GA/g were used in the adsorption/desorption of phenol and chlorophenols (i.e., phenol, m-chlorophenol, p-chlorophenol and 2,4,6-trichlorophenol) from aqueous solutions. The maximum adsorptions of phenols onto the Cibacron Blue carrying cryogels were 128.5 ?mol/g for phenol, 144.3 ?mol/g for 2,4,6-trichlorophenol, 155.8 ?mol/g for p-chlorophenol and 164.7 ?mol/g for m-chlorophenol. The affinity order was as follows: m-chlorophenol > p-chlorophenol > 2,4,6-trichlorophenol > phenol. The adsorption of chlorophenols decreased with increasing pH. Desorption of chlorophenols was achieved using methanol solution (30%, v/v). The concantration of phenols in the aqueous phase was determined by HPLC(High Performance Liquid Chromatography). The Cibacron Blue F3GA-carrying cryogels are suitable for repeated use for more than ten cycles without noticeable loss of adsorption capacity.